Zorg goed voor jezelf!

Taking care of your mind, anti-stress, coaching and burn-out holidays in Spain by SIS Spa in Spain

 

Wij snappen het. Je bent druk en het vinden van tijd om goed voor jezelf te zorgen, kan moeilijk zijn. Je kunt zo verstrikt raken in je gedachten en gevoelens en gewoon van dag tot dag leven, dat je niet beseft dat je geen tijd neemt om echt naar jezelf te luisteren, om de signalen te ontvangen die je geest je geeft. Het is belangrijk om een time-out te nemen, want als je dat niet doet, duurt het niet lang voordat je wordt gehavend door uitputting en belandt in een mentale mist waar het moeilijk is om uit te komen.

Het is niet altijd makkelijk om tijd te vinden om voor jezelf door te brengen. Want zelfs als je iets doet dat alleen voor jou bedoeld is, zoals naar een museum gaan of je een manicure krijgt, kan het nog steeds een ding op je to-do-lijst zijn, zonder dat je mentale en spirituele gevoel centraal staan. Het is maar al te makkelijk om hele dagen door te gaan, zonder iets te doen dat zelfs maar enigszins lijkt op „zelfzorg“.

Maar wat is zelfzorg precies? Zelfzorg is voor mensen wat gas is voor auto’s; het is de brandstof die ons in beweging houdt. En zonder dat kunnen we misschien een tijdje op onze tenen lopen, maar uiteindelijk zullen we uitvallen en afslaan – of erger nog, het zal leiden tot een burn out.

Het zorgen voor onze mentale, emotionele en spirituele gezondheid geeft ons de brandstof die we nodig hebben om een ​​gelukkig, gezond en productief leven te leiden. En het heeft ook een directe en positieve impact op onze gezondheid.

En hoe doe je dit? In de eerste plaats is zelfzorg niet iets dat je 1 keer doet en meteen kan afvinken. Als je echt wilt focussen op het uitzoeken hoe je beter voor je geest kunt zorgen, is elke dag 20 minuten vrijmaken om aan jezelf te besteden, een geweldige manier om te beginnen. Vertrouw ons, je zult het verschil gaan voelen na slechts een paar dagen!

En wat is precies deze dagelijkse “jij tijd”, kun je je afvragen? Maak 20 minuten per dag (minimaal) vrij om voor jezelf door te brengen, met de bedoeling je hoofd leeg te maken, je van binnen goed voelen, en je 1 te voelen met je emotionele welzijn. Dit is nodig om te reflecteren en over het leven na te denken.

De volgende ideeën zijn enkele „zelfzorgactiviteiten“ die je in korte tijd kunt uitvoeren:

Meditatie

Meditatie is een geweldige manier om na te denken over deze dagelijkse solo-activiteit, omdat de voordelen van een meditatiebeoefening overwhelming zijn. Meditatie is moeilijk te definiëren. Over het algemeen bestaat het uit het concentreren van je aandacht als een manier om de geest te kalmeren. Ademen is een gemeenschappelijk focuspunt in veel verschillende soorten meditatie. Omdat gefocused zijn op je ademhaling ertoe leidt dat je zorgen en rusteloosheid van je mentale welzijn, naar de achtergrond verdwijnt. Voor meer informatie over de voordelen van meditatie en hoe je kunt mediteren verwijzen we je naar onze blog; meditatie de ideale oplossing voor stress.

Besteed meer tijd in de natuur

Er is iets met „buiten“ zijn dat je vrolijk maakt. Maar meer tijd doorbrengen in de natuur doet meer dan alleen je humeur verbeteren – het kan je hersenen daadwerkelijk veranderen en de hersenfunctie optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld een lange wandeling maken of op je rug gaan liggen in het gras, je geheel ontspannen en je focussen op de wolken.

Taking care of your mind, anti-stress, coaching and burn-out holidays in Spain by SIS Spa in Spain

Kies een activiteit die je zelf kunt doen, waar je emoties centraal staan

Misschien vind je het leuk om te schilderen of is het een goed idee dat je opschrijft wat je doelen zijn  voor de komende week. Of misschien wil je een goede muzieklijst afspelen en helemaal alleen in je slaapkamer dansen. Ook zou je een bestand kunnen opstellen, waarin alle complimenten staan beschreven die mensen je geven, zodat je deze later kan teruglezen.

Lach eens goed door een paar stripverhalen te lezen die je leuk vindt. Wordt 1 met je emoties, ga rustig zitten en noem zonder oordeel wat je voelt. Schrijf je gedachten op, neem vijftien minuten om alles wat je dwars zit op te schrijven, verbrand vervolgens het papier of gooi het in de prullenbak.

 Besteed veel aandacht aan iets, wat je normaal gesproken op de automatische piloot doet

Dit kan misschien douchen zijn, fietsen, eten of je ochtendroutine uitvoeren. Focus bij het douchen bijvoorbeeld hoe het water op je huid voelt. Luister naar de geluiden van de waterdruppels. Beng je zeep aan op plekken die gespannen zijn. Stuur je gedachten naar die bepaalde gebieden. Adem de geuren diep in. Wanneer je klaar bent met douchen, zet je het water uit, sluit je je ogen en adem diep in en voel je klaar voor je dag.

 Leg je telefoon weg en disconnect minstens een uur

Als je verslaafd bent aan je telefoon, is voor het oefenen van zelfzorg, je telefoon wegleggen een van de beste manieren om te doen. Schakel je telefoon op vliegtuigmodus en bevrijd jezelf van de constante aantrekkingskracht van sociale media en e-mail. Teveel schermtijd is gekoppeld aan allerlei fysieke en emotionele gezondheidskwesties, waaronder vermoeidheid van de ogen, verminderd vermogen op empathie en hersenbeschadiging. Dus leg je telefoon weg en „be in the moment“. Je mentale gesteldheid zal je dankbaar zijn!

Breaking it down: deze 20 minuten per dag, zijn belangrijk voor een goede balans in je mentale gemoedsrust. Het betekent overigens niet dat deze 20 minuten elke dag hetzelfde moeten worden ingevuld. De ene dag is het beter voor je om een half uur te gaan hardlopen en de andere dag zal je merken dat je lichaam vraagt om rust en meditatie, bijvoorbeeld door te luisteren naar muziek, terwijl je je tegelijkerijd focused op je adem.

Zoek uit wat echt voor jou werkt. Vind dingen die niet als een must voelen. Bedenk hoe je je kunt toewijden echt tijd voor jezelf vrij te maken en dingen te doen die goed voor jou zijn. Of dit nu doet als je ’s morgens wakker wordt, tijdens je middagpauze, of zelfs als avondritueel, dat maakt niet uit. Maar stel jezelf als doel om deze gewoonte als een vast onderdeel van je dagelijkse leven te maken.

En dan, met dit beetje aandacht voor je eigen zelfzorg, zal je al snel resultaat zien. Je gaat je meer verbonden voelen met jezelf en de wereld om je heen. Je gaat genieten van de kleine dingen, en niets zal nog zo moeilijk lijken als voorheen. Net als een auto, moet jij jezelf ook onderhouden om ervoor te zorgen dat je geen volledige revisie nodig hebt.

Zoals het oude gezegde luidt: “jouw gezondheid is jouw rijkdom.” En het beoefenen van zelfzorg is een van de beste manieren om je mentale, fysieke en emotionele gezondheid te beschermen. Dus zorg voor deze zelftijd en neem je mentale gezondheid serieus!

 

 

Posted by

We are Spa In Spain, a booking agency for inspirational Spa & Wellness breaks in Spain. We love Spa, we love Wellness and everything which has to do with the theme and we love to write about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *