Wat weet jij van Pilates?

Pilates spain Shanti SomDe interne Pilatesleraar bij Shanti Som in Andalusië biedt op een vriendelijke wijze een diepere kennis van inzicht in deze discipline.

Wat is Pilates en waarom?
Het is een ideale activiteit voor mensen die niet graag zweten in de sportschool, pilates traint de spieren en de elasticiteit van het lichaam en het vereist dus geen zware trainingen. Het wordt aanbevolen als onderdeel van het revalidatieproces voor mensen met bot- of spierletsel.

Pilates combineert het beste van oosterse en westerse tradities, het verenigt lichaam en geest en beschouwt ze als één, totale samenwerking is nodig om volledige harmonie te bereiken. De oosterse benadering richt zich op het gevoel van rust, gecentreerd zijn, het gevoel van volledigheid en benadrukt strekken en flexibiliteit. De Westerse benadering benadrukt beweging, spierkracht en combineert technieken van yoga, gymnastiek en ballet.

Als je arts je heeft aangeraden om Pilates te gaan doen, controleer dan met de professionals welke van de twee typen het meest geschikt voor je is.

Wat is het verschil tussen Pilates en Yoga?
Yoga betekent “vereniging” die verwijst naar de vereniging tussen lichaam en geest. Joseph Pilates noemde zijn methode eerst “Contrologie”, volledige coördinatie van lichaam en geest. Beide methoden richten zich op het hele wezen van elke persoon.

De belangrijkste verschillen zijn de volgende:

De oorsprong:
Yoga is een oude discipline afkomstig uit India en Pilates is een trainingsysteem dat Joseph Pilates in het begin van de twintigste eeuw heeft ontwikkeld en dat gebaseerd is op yoga en andere disciplines zoals vechtsporten en lichaamsbouw.

Ademen:
Is een fundamenteel principe in beide, maar in yoga adem je uit de buik en de adem wordt gebruikt als een gids die de geest helpt zich te concentreren op elke houding en op zijn beurt een meer ontspannen effect heeft; bij Pilates adem je vanuit de borst, dit leidt tot het activeren van de kern van je innerlijke “powerhouse”.

Doelen:
Hoewel je met beide een verbeterde houding, spierrek en fysieke en mentale fitheid bereikt, zijn de oefeningen in pilates gericht op het versterken van het lichaam en de algemene spierspanning; terwijl het in yoga meer gericht is op ontspanning en mentale rust door de verschillende houdingen.

Dynamics:
In yoga worden de houdingen ontwikkeld met behulp van de ledematen (handen, armen, voeten en benen)  en in Pilates vanuit de kern (buik, bilspieren en dijen) naar de ledematen toe.

Focus:
De beoefening van yoga omvat het spirituele deel van de persoon door middel van fysieke houdingen, het is een manier van leven, een filosofie; in pilates wordt het mentale component als bewustzijn in het lichaam genomen, het is puur fysiek, zoals we zijn principes herinneren: ademhaling, controle, centrum, precisie, concentratie en flow.

Welke grote voordelen haal je uit Pilates?
De eerste, en voor mij het belangrijkste voordeel, is dat we ons veel meer bewust worden van ons lichaam en van daaruit volgt veel goeds. Weten hoe je bewegingen los kunt koppelen en hoe je specifieke delen van het lichaam kan activeren, het is een belangrijkste onderdeel van een goede controle over het lichaam.

Het werken aan de kern zoals bekend is bij Pilates-beoefenaars, staat altijd “aan”, het moet dus te allen tijde actief zijn. We hebben het niet alleen over de buikstreek en de lumbale zone, maar ook over de spieren die op een intern niveau de middensectie vormen, zoals de lumbale en transversale spieren.

Bij het beoefenen van Pilates is het essentieel om de juiste houding aan te nemen (onder andere de schoudergordel en het bekkengebied stabiliseren), iets dat we gemakkelijk kunnen integreren in ons dagelijks leven. Op lange termijn leidt dit tot een betere houdingspositie en een betere kwaliteit van leven.

Het beheersen van je ademhaling is erg belangrijk wanneer je met Pilates werkt, omdat dit het ritme van de oefeningen en hun moeilijkheid markeert; dit is natuurlijk goed voor ons bij het sporten, omdat het kunnen beheersen van je ademhaling het veel efficiënter maakt als het gaat om cardiovasculair werk.

Ten slotte kan het werken aan de bekkenbodem je seksleven verbeteren, met mannen kan het problemen met erectiestoornissen verlichten en bij vrouwen die betere controle over hun bekkenbodem hebben, kan dit helpen om meer van seksuele relaties te genieten.

Kort gezegd, Pilates kan alle volgende voordelen hebben:

  • Het brengt vitaliteit en kracht.
  • Meer flexibiliteit, behendigheid en coördinatie van bewegingen.
  • Een meer “afgeslankt” figuur.
  • Correctie van slechte en schadelijke houdingsgewoonten en verminderde rugpijn.
  • Beter zelfbewustzijn van het lichaam.
  • Preventie en rehabilitatie van spierblessures.
  • Verbeteringen in bloed en lymfatische systemen.
  • Vermindering van stressniveau en spanning door controle van de ademhaling en concentratie.

Kun je ons vertellen over het Shanti Som Pilates-programma, een typische dag en hoe je gasten met verschillende niveaus kunt trainen?
Alle klassen zijn gepersonaliseerd, wat betekent dat niemand precies dezelfde oefening hoeft te doen. Je hoeft je dus niet aan te passen aan een eerder gepland programma, maar jouw instructeur zal een trainingsroutine opstellen en plannen op basis van jouw niveau en jouw fysieke conditie. Dit wordt toegepast op het type, de hoeveelheid, de intensiteit en de belasting van de oefeningen.

De oefeningen zijn gevarieerd, Mat, Reformer, Cadillac, Spinal Corrector, gecombineerd met materialen zoals ballen, magische cirkel, elastieken en schuimrollers.

Sommige oefeningen worden gedaan op de machines en sommige op vloermatten, kan je ons meer vertellen over de machines?  En wanneer gebruik je deze machines in plaats van de matten?
Het eerste grote verschil tussen Pilates Mat en Pilates-machines, is een financieel verschil omdat de machines een grote financiële investering vormen voor een fitnessstudio. Bovendien zijn mat-klassen meestal grotere groepen (tot 12 personen), terwijl de machines moeten worden gepersonaliseerd, zodat groepsgroottes meestal maximaal 4 personen per instructeur hebben.

Mattraining is veeleisender dan Pilates die we met “hulpmiddelen” kunnen doen (Reformer, Cadillac, Spinale correctie …), omdat deze er zijn om ons te helpen bij verschillende soorten oefeningen, vooral als de cliënt spierverkorting of zwakke spieren heeft. Met zorg verhogen de machines de moeilijkheidsgraad van de oefening en daarom kunnen we zeggen dat de mate van precisie bij het gebruik van de machines mogelijk hoger is.

Matwerk vereist een veel grotere controle en lichaamsbewustzijn, in die zin dat de enige ondersteuning die beschikbaar is, de vloer en je lichaam is er om de zwaartekracht te trotseren. Pilates op de mat doe je met een schuimmat en hierbij maak je vaak gebruik van aanvullende materialen zoals halters, elastische banden, magische ringen, schuimrollers en ballen.

Als je pilateslessen volgt om een ​​houdingsstoornis te corrigeren of te verbeteren en speciale aandacht nodig heeft, is het raadzaam om te beginnen met individuele en op maat gemaakte Pilates Reformer-lessen en dan in een later stadium over te gaan naar de matten.

Als we een kijkje nemen in de geschiedenis van Pilates, kunnen we zien dat er machines zijn gemaakt om mensen met verwondingen te helpen revalideren. In de loop van de tijd bleef Joseph Pilates de apparatuur perfectioneren, verfijnen en aanpassen om hen samen te laten werken en ze in alle situaties te gebruiken.

Sommigen zeggen dat matwerk door Joseph Pilates exclusief voor dansers is ontwikkeld, ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat het perfect is voor mensen met een goede gezondheid en zonder ernstige problemen in het lichaam. Mat pilates werkt om de stabiliteit van de clienten uit te dagen, de kern te trainen en wordt gebruikt om alle andere fysieke disciplines te controleren.

Een ander verschil is de tijd die nodig is om fysiek resultaten te zien en te voelen, met de machines zie je sneller veranderingen in de spierdefinitie dan bij matwerk.

Toptips: is er iets speciaals om in gedachten te houden bij Pilates?
Bij Pilates let je veel op alle principes, omdat Pilates beweging is. Elke herhaling is een nieuwe mogelijkheid om de oefening beter te doen en om contact te maken met jezelf.

De principes zijn:

1 – Controle

2 – Ademhaling

3 – Concentratie

4 – Centreren

5 – Flow

6 – Precisie

Samen met 3 extra principes die ik ontving tijdens de BASI Pilates School tijdens mijn training bij Rael Isacowitz

7 – Bewustzijn

8 – Evenwicht

9 – Efficiëntie

Voor meer informatie over Shanti Som’s Pilates Retreat, klik op de link: http://www.spa-in-spain.com/hotels-and-spas/hotel/shanti-som-wellbeing-retreat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *