5 oefeningen om 2019 geweldig af te sluiten!

Om een frisse en nieuwe start te maken in het nieuwe jaar, zul je ervoor moeten zorgen dat je geen onafgewerkte zaken hebt. Of zoals Seneca zegt: “Every new beginning comes from some other beginning’s end.” Laten we 2019 op een fantastische manier afsluiten, om 2020 op de juiste manier te beginnen. Deze 5 oefeningen helpen je daarbij!

Evalueer het afgelopen jaar om het het komend jaar (nog) beter te doen

Je leert veel door terug te kijken op het afgelopen jaar aan de hand van onderstaande oefeningen. En elke keer als je iets over jezelf leert, wordt het makkelijker om gelukkiger te zijn.

Dus pak een notitieboekje en een kopje koffie of thee en schrijf op wat het afgelopen jaar jou heeft gebracht.

1. Wat heb je dit jaar bereikt?

Wat heb je vandaag, deze week, deze maand, dit jaar, gedurende je leven bereikt? Het kan moeilijk zijn om de antwoorden op deze vraag te geven. Maar het kan ook goed helpen om meer te focussen op wat je hebt bereikt.

Als je je eigen prestaties niet erkent, kun je je teleurgesteld voelen over je leven. Maar als je echt goed nadenkt over wat je al hebt bereikt in je leven, kan dit je helpen te gaan geloven in je vermogen om je doelen te bereiken.

Ik zou je willen aanmoedigen om je echt te focussen op wat je dit jaar hebt bereikt. Als je je concentreert op je prestaties, word je aangemoedigd om meer en meer van de dingen te bereiken die je wilt! Zo ben ik er bijvoorbeeld erg trots op dat ik na mijn scheiding een nieuw leven voor mezelf en voor mijn kinderen heb opgebouwd.

2. Wat heb je dit jaar niet bereikt?

Deze oefening is misschien iets minder leuk, maar wel erg nuttig. Vraag jezelf af wat je dit afgelopen jaar niet hebt bereikt. Welke van je voornemens voor 2019 heb je niet waargemaakt? Misschien wilde je graag een paar kilo´s kwijt, maar ben je juist aangekomen, of wilde je een eigen bedrijf beginnen, maar werk je nog steeds voor je baas?

Het doel van deze oefening is niet om jezelf te straffen voor de dingen die je niet hebt bereikt. Zo is het leven. Maar, je kunt er wel van leren. Waarom heb je deze doelen niet behaald? Welke factoren hebben je ervan weerhouden om deze doelen te bereiken? Wil je deze doelen nog steeds bereiken? Zo ja, wat kun je dit jaar doen om te slagen? Misschien is dit het juiste moment om echt van start te gaan!

Wat ik liever had willen doen, en wat niet genoeg is gelukt, is wat meer quality time met mijn kinderen doorbrengen; spelletjes spelen, knutselen, tijd in de natuur doorbrengen, verhalen voorlezen. Ik heb het zo druk gehad dat er niet genoeg tijd lijkt om dit te doen, maar dit wil ik een prioriteit maken, dus ik ga volgend jaar harder mijn best doen om dit te bereiken.

3. Wat heb je geleerd?

Ik denk dat het belangrijk is om te weten wat je het afgelopen jaar hebt geleerd om goed verder te komen. Waarschijnlijk heb je ups en downs gehad, en wat je hieruit geleerd hebt, kan je voorbereiden op wat er komen gaat.

Als je 5 dingen moet opschrijven die je dit jaar hebt geleerd, wat zouden dat dan zijn?

Het kan zijn dat je iemand uit je omgeving verloren bent en dat je hebt geleerd hoe belangrijk familie voor je is. Of je bent je baan kwijt geraakt en je hebt ontdekt dat je veel meer in je mars hebt dan je dacht. Misschien heb je geleerd om een beetje meer van jezelf te houden en niet zo hard voor jezelf te zijn. Ikzelf heb geleerd hoe ik voor het eerst sinds lange tijd alleen kan leven, zonder op iemand anders te vertrouwen, wat me alleen maar sterker heeft gemaakt.

Schrijf deze punten voor jezelf op. Misschien valt je iets interessants op. Het is leuk om je leven op deze manier te evalueren, want van deze ‘leerpunten’ leer je nieuwe dingen. Je zult deze leerpunten gaan herkennen in je dagelijks leven, waardoor het mogelijk wordt om nog meer te leren.

4. Wat zou je anders hebben gedaan?

Waarschijnlijk is het afgelopen jaar niet alles volgens plan verlopen. Welke dingen zou je anders hebben gedaan? Misschien heb je het nagelaten je droom te volgen door te luisteren naar iemand anders ‘betekenisvolle’ adviezen, en wenste je nu dat je je eigen weg had gevolgd? Misschien heb je ruzie gehad met iemand van wie je houdt en heb je die persoon niet meer gezien, maar je wilt die persoon wel terug in je leven? Misschien heb je het gevoel dat je slecht hebt gepresteerd op je werk en nu zou je willen dat je een beetje harder had gewerkt?

Laat je niet ontmoedigen door alle ‘fouten’ die je hebt gemaakt. Het doel van deze oefening is om deze energieverslindende dingen in je leven onder ogen te zien en ze vervolgens een plaats te geven. Schrijf op wat je anders had willen doen. Wees dan creatief en bedenk hoe je nog steeds je ‘fouten’ kunt goedmaken. Neem contact op met je geliefde en praat de ruzie uit, je kunt je baas uitleggen waarom je niet zo effectief bent geweest op het werk en dat je er spijt van hebt. En je kunt nog steeds je dromen najagen, niet luisteren naar de `verstandige’ adviezen van anderen, maar vertrouwen op je eigen innerlijke stem!

In mijn geval merkte ik dat het doormaken van een scheiding veel energie kost, energie die ik soms niet voor 100% op het werk had. Maar nu ik weer helemaal op de goede weg ben, ga ik er weer voor de volle 100% voor!

5. Wat wil je dat het nieuwe jaar je brengt?

Ik geef ieder nieuw jaar een ´thema´. Het afgelopen jaar stond voor mij in het thema van ´begin een nieuw leven´, het aankomende jaar krijgt het thema ´dankbaar zijn voor mijn nieuwe leven en meer tijd doorbrengen met mijn dierbaren´. Wat wordt jouw thema? Wat wil je bereiken en wat wil je meemaken? Komt jouw jaar in het thema te staan van liefde, zelfstandigheid, vrijheid, succes of misschien iets anders? Zoek voor jezelf uit wat je het komende jaar het meest nodig hebt, en focus je daarop.

Vervolgens maak je een lijst met drie doelen. Eén doel is gerelateerd aan je werk, één doel is gerelateerd aan je familie en vrienden en één doel is gerelateerd aan je lichaam en gezondheid.

Zorg ervoor dat deze voornemens passen bij je jaarthema. En maak van deze drie doelstellingen je missie voor het nieuwe jaar.

Dan rest mij alleen nog jullie een geweldig nieuw jaar te wensen!

Ik en de andere SISters in Wellness wensen je een mooi en uitdagend nieuw jaar toe. Het wordt een geweldig jaar! Wat er ook met je zal gebeuren en wat je ook zult ervaren, je weet dat je ervan zult leren en het zal je helpen groeien. We hopen dat we je ook in het komende jaar kunnen inspireren om een betere en gelukkigere JIJ te worden!

Geschreven door jouw SISter in Wellness Femke

Posted by

We are Spa In Spain, a booking agency for inspirational Spa & Wellness breaks in Spain. We love Spa, we love Wellness and everything which has to do with the theme and we love to write about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *