Zelfliefde, wat betekent dat eigenlijk?

Lig je ooit depressief in bed, denkend ‘wat is er mis met mij’, ‘ik haat mezelf’ of zelfs ‘ik ben niks waard’?

Zelfliefde is nooit makkelijk. Als je iets doet beneden je verwachtingen, kan je soms het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Je veroordeelt jezelf in plaats van dat je jezelf waardeert voor wat je hebt bereikt. En het is ook lastig om jezelf niet te beschuldigen van de problemen in je leven.

Maar, aangezien zelfhaat je alleen maar weerhoudt van een fijn en gelukkig leven, is zelfliefde één van de belangrijkste vaardigheden voor iedereen om te leren. Voordat je buiten jezelf zoekt naar waardering en liefde, moet je leren van jezelf te houden.

Maar wat betekent zelfliefde nou precies?

Zelfliefde houdt in dat je jezelf volledig accepteert, dat je jezelf behandelt met vriendelijkheid en respect en dat je je groei en welzijn koestert. Verder heeft zelfliefde niet alleen te maken met hoe je jezelf behandelt maar ook met hoe je denkt en voelt over jezelf. Dit betekent, makkelijk gezegd, dat je kan proberen jezelf voor te stellen wat je voor jezelf kunt doen, hoe je tegen jezelf zou kunnen praten en hoe je over jezelf zou denken, om jezelf liever te hebben en meer te waarderen, zoals je tegen een geliefde zou doen.

Waarom is zelfliefde belangrijk?

In mijn ervaring, zijn dit drie van de meest belangrijke redenen:

 • Je leven wordt gemakkelijker en lichter

Als je meer van jezelf houdt, worden dingen minder zwaar en daardoor makkelijker. Je zult niet zo veel nadenken of je zorgen maken zoals je eerst deed, of jezelf straffen voor fouten of tijdelijke tegenslagen.

 • Je voelt je stabieler en bent minder geneigt tot zelf-sabotage

Als je je mening over jezelf verbetert, zul je minder proberen om aandacht en goedkeuring van anderen te willen krijgen. Je zult minder behoeftig worden en meer innerlijke stabiliteit en kracht vinden. Je verbeterde zelfvertrouwen en zelfliefde zullen ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je meer goede dingen verdient in het leven waardoor je jezelf minder zult saboteren en achter doelen aangaat die je diep van binnen wilt bereiken met meer motivatie en focus dan ooit.

 • Je zult gelukkiger zijn

De grootste reden dat ik zo veel waarde hecht aan zelfvertrouwen en zelfliefde, is simpel gezegd omdat het mijn eigen leven zo veel gelukkiger en leuker heeft gemaakt. Je kunt en zult meer van de kleine dingen in het leven genieten, je zult anders benaderd worden door anderen en uiteindelijk, door jezelf meer liefde te geven, zul je een hoop meer liefde ontvangen!

Hoe ziet zelfliefde eruit?

Het is echt niet heel moeilijk om aardiger voor jezelf te zijn en om te beginnen met wat meer van jezelf te houden. Hier zijn een aantal voorbeelden van hoe zelfliefde eruit kan zien in de praktijk:

 • Zeg positieve dingen tegen jezelf
 • Vergeef jezelf als je een fout maakt
 • Erken en probeer te voldoen aan je eigen behoeften
 • Wees assertief
 • Laat anderen geen misbruik van je maken
 • Geef je gezondheid en welzijn prioriteit
 • Spendeer meer tijd met mensen die je steunen en je energie geven (en vermijd mensen die dit niet doen)
 • Vraag om hulp
 • Laat frustraties en emoties die je in de weg staan los
 • Herken en wees trots op je sterktes en goede eigenschappen
 • Luister naar en waardeer je gevoelens en innerlijke stem
 • Maak zo vaak mogelijk gezonde keuzes
 • Leef in overeenstemming met je waarden en normen
 • Streef je dromen en doelen na
 • Blijf jezelf uitdagen
 • Houd jezelf verantwoordelijk voor je eigen daden
 • Geniet af en toe van een kleine verwennerij
 • Accepteer je eigen onvolmaaktheid
 • Stel je verwachtingen niet te hoog, wees realistisch
 • Schrijf je voortgang en inspanningen op en wees trots op wat je bereikt hebt!

Hoe begin ik?

Om te beginnen adviseer ik dat je één liefdevol ding moet bedenken dat je voor jezelf kunt doen vandaag. Het kan iets simpels zijn zoals een motiverende gedachte, bijvoorbeeld: ‘ik ben trots op mezelf omdat ik vandaag erg hard heb gewerkt’, of je kunt jezelf een beetje verwennen door bloemen te kopen of een lang, relaxt bad te nemen. Vervolgens schrijf je op wat je gaat doen in de komende dagen of weken en wanneer je dit precies gaat doen. Door het op te schrijven dwing je jezelf het ook echt te doen. Als je meer liefdevolle gedachten en handelingen introduceert in je dagelijkse leven, zul je merken dat ze de negatieve gedachten eruit zullen schoppen. Met meer oefening en ervaring zal zelfliefde natuurlijk worden voor jezelf en zul je merken dat je meer geniet van het leven en dat je je gelukkiger voelt!

Ook kun je proberen de 7-daagse zelfliefde uitdaging te doen om je zelfvertrouwen een boost te geven en je zelfliefde een kick start te geven:

Veel succes en blijf van jezelf houden!

Geschreven door je SISter in Wellness Femke

Posted by

We are Spa In Spain, a booking agency for inspirational Spa & Wellness breaks in Spain. We love Spa, we love Wellness and everything which has to do with the theme and we love to write about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *