Groener leven in 5 stappen!

Zou je graag een ‘groenere’ levensstijl willen hebben en bijdragen aan de overgang naar een duurzame economie en een gezonde wereld? Uiteindelijk komt veel neer op persoonlijke verantwoordelijkheid. Het verschil dat jij in je eentje kan maken lijkt misschien klein, maar de cumulatieve impact is gigantisch. We weten wel dat we de wereld niet kunnen redden door onze herbruikbare beker te gebruiken of plastic rietjes te weigeren, maar hoe meer mensen het doen, des te eerder het een norm wordt.

Groen leven is niet moeilijk

Dus, wil je graag je persoonlijke impact op de aarde verminderen? Met een paar kleine stappen kan je vaak erg goede resultaten bereiken. Hieronder vind je een simpel 5-stappen plan met handige tools om je op weg te helpen!

De voordelen van een duurzamer leven zijn eindeloos, niet alleen zullen het klimaat, de planeet en de oceanen je dankbaar zijn, je kunt ook meer geld besparen en je zult zien dat je je gezonder én gelukkiger zult voelen. Dus begin nu met dit stappenplan en ervaar hoe leuk, gemakkelijk en goed het voelt om groener te leven!

Stap 1: Verminder je energieverbruik en kies voor groene energie

Of je nou van plan bent geld te besparen of simpelweg je CO2-voetafdruk te verkleinen, minder energie verbruiken is eigenlijk heel simpel en één van de meest populaire manieren om bij te dragen aan een groenere aarde. Met een paar kleine aanpassingen, kun je al een positieve invloed hebben op het milieu. Door je gewoontes een beetje te veranderen, ben je goed op weg naar een levensstijl met minder energieverbruik!

Energie besparen is een manier van denken, een gewoonte. Probeer zo min mogelijk energiebronnen zoals elektriciteit, gas, hout, olie, kool, diesel en benzine te gebruiken. Er zijn talloze manieren om energie te besparen, en hier zijn 5 ideeën die je hierbij helpen:

 1. Maak er een gewoonte van om alle lichten en elektronica uit te zetten als je ze niet gebruikt. Als je veel elektronica of apparaten hebt waarvoor een stopcontact nodig is, sluit deze dan aan op een contactdoos. Wanneer deze items niet in gebruik zijn, kun je ze allemaal in één keer uitschakelen om “fantoom” energieverlies te voorkomen.
 2. Verwissel je gloeilampen voor Ledlampen
 3. Kies energiezuinige apparaten. Zoek naar het Energy Star-label op apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, ovens, vaatwassers, was/droogmachines, computers, laptops, printers en scanners, die aangeven dat deze apparaten energiezuinig zijn.
 4. Gebruik je koelkast, oven, wasmachine en droger efficiënt. Verander de temperatuur van je koelkast van 3 naar 6 graden en van je vriezer van -15 naar -18 graden. Controleer of de afdichting op de ovendeur intact is en vermijd gluren in de oven als dat niet nodig is, omdat je hierbij warmte verliest wat de baktijd verlengt. Was je kleding in de wasmachine met lauw of koud water, wat je tot 50 cent per lading kan besparen terwijl je kleding nog steeds perfect schoon zal zijn. Verwijder altijd het pluis uit het filter van de droger en vergeet niet om zware en lichte stoffen apart te drogen.
 5. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde woning vermindert de hoeveelheid energie die nodig is om je huis te verwarmen of te koelen drastisch.

Verander ook naar een energie leverancier dat gebruik maakt van groene energie. Groene energie komt van natuurlijke bronnen zoals zon, wind, regen, getijde, planten algen en geothermische warmte. Deze energiebronnen zijn hernieuwbaar, wat betekent dat ze van nature worden aangevuld. Fossiele brandstoffen zijn daarentegen een eindige hulpbron die miljoenen jaren nodig heeft om zich te ontwikkelen en die met gebruik zal blijven afnemen.

Hernieuwbare energiebronnen hebben een veel kleinere impact op het milieu dan fossiele brandstoffen, die vervuilende stoffen zoals broeikasgassen produceren als bijproduct en bijdragen aan de klimaatverandering. Toegang krijgen tot fossiele brandstoffen vereist meestal mijnbouw of boren diep in de aarde, vaak op ecologisch gevoelige locaties.

Stap 2: Bespaar kostbaar water

Water is één van de grootste grondstoffen op aarde. Helaas is het ook een van de meest gebruikte en misbruikte middelen, waardoor het in veel delen van de wereld een schaars goed is. Volgens het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties heeft de helft van de wereldbevolking geen toegang tot schoon drinkwater. Vanwege de schaarste aan (schoon) water en vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met het verbuiken van teveel water, is het dus zinvol om water en dus geld te besparen, waar je maar kunt.

Omdat water zo’n noodzakelijke hulpbron is voor het leven op aarde, is het verminderen van jouw watervoetafdruk een geweldige manier om actie te ondernemen. Waterbesparing kan eenvoudig zijn en begint thuis:

Water besparen SIS
 1. Zet het water uit als je het niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het poetsen van je tanden of scheren
 2. Installeer waterbesparende kranen en douchekoppen
 3. Douche korter. Zet een timer of klok in de badkamer en daag jezelf uit om je douche tijd te verminderen, of speel een liedje af en probeer klaar te zijn met douchen zodra het liedje is afgelopen. Het verminderen van je douche tijd met maar 2 minuten kan al 40 liter water besparen.
 4. Gebruik buitenshuis minder water. Van al het water dat we verbruiken, gebruiken we gemiddeld ongeveer een kwart buitenshuis. Een paar eenvoudige stappen kunnen dit waterverbruik verminderen, dus laat de slang niet lopen tijdens het wassen van je auto, maar gebruik een emmer met zeepwater. Gebruik een bezem, geen slang, om je oprit en stoep schoon te maken. Mocht je een zwembad hebben, dek dat dan af om verdamping te verminderen. Draai de kranen vast en verhelp lekkages. Gebruik watervaten om regenwater op te vangen dat je op weer kunt gebruiken om je planten water te geven.

Stap 3: Kies voor biologisch eten en eet minder vlees

Omdat de vraag naar voedsel de afgelopen eeuw enorm is toegenomen, is ook de mondiale landbouw geïntensiveerd. Er moet meer voedsel worden verbouwd voor een groeiend aantal mensen, en natuurlijk om dieren te voeden die later in de vleesproductie worden gebruikt. Hiervoor worden er al tientallen jaren chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om schadelijke insecten te verdelgen die anders de gewassen zouden aantasten.

Het nadeel hiervan is echter dat deze gifstoffen in de gewassen worden aangetroffen. Bovendien heeft het enorme gebruik van chemicaliën wereldwijd geleid tot ernstige bodemerosie, bodemvervuiling, grondwatervervuiling en uiteindelijk vervuiling van onze oceanen.

Omdat alle ecosystemen zo nauw met elkaar verweven zijn, komt het grondwater terecht in stromen, stromen in rivieren, rivieren in oceanen en uiteindelijk in onze voeding. De chemicaliën zijn schadelijk voor mens en dier en zijn een ongewenst bijproduct van intensieve landbouw.

Voor je eigen gezondheid, en dat van de planeet, kun je daarom beter kiezen voor biologisch fruit en groenten. In feite worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de productie van biologische gewassen en wordt de bodem niet onnodig uitgeput.

Minder vlees eten is een andere goede optie. Vroeger maakten mensen grapjes over koeienscheten, maar veel meer mensen begrijpen dat de bio-industrie veel broeikasgassen produceert. Er zijn gegevens die ondersteunen dat vlees- en zuivelconsumptie een enorme impact op de planeet heeft.

Een koe minder slachten is hetzelfde als een auto van de weg halen. Het kost bijna 2.000 liter water om één pond kippenvlees te genereren. Die hoeveelheid kan worden gebruikt om drie broden of vijf pond aardappelen te maken, waardoor een kleinere koolstofvoetafdruk ontstaat, terwijl er minder water wordt gebruikt en meer mensen worden gevoed. En natuurlijk is er meer land nodig om gewassen te telen om dieren te voeden (die ook land nodig hebben), dan om alleen gewassen te telen om mensen te voeden.

Stap 4: Verminder en scheidt afval

Afval is wereldwijd een groot probleem. De grote hoeveelheid wegwerpverpakkingen zorgt voor een hoop afval die schadelijk is voor mens, dier en milieu.

Wist je dat plastic niet van nature kan worden afgebroken? Wat er momenteel in de oceaan opduikt, kan worden omschreven als ‘plastic soep’. Plastic afval (dvd-dozen, plastic zakken, verpakkingen, polystyreen, enz.) valt uiteen in kleine deeltjes, maar vergaat niet volledig. Het water is daarom gevuld met giftige chemicaliën die schadelijk zijn voor de dieren die ermee in contact komen.

Ongeveer 40% van zeevogels eten plastic, waarschijnlijk per ongeluk. Grotere dieren eten hele plastic tassen omdat ze lijken op kwallen.

Afval is een bijproduct van onze samenleving en het is een bijproduct dat we moeten minimaliseren om onze impact op de planeet te verminderen. Je kunt bewuster omgaan met het afval dat je genereert en wat je er vervolgens mee doet:

Afval scheiden SIS
 1. Vermijdt plastic voor eenmalig gebruik. Gebruik herbruikbare boodschappentassen, fruit- en groententassen. Probeer losse producten te kopen in plaats van voorverpakte producten. Wijs plastic rietjes af en schakel over naar stukken zeep en shampoo.
 2. Drink water uit de kraan of filter het zelf. Water uit plastic flessen is een zware belasting voor ons klimaat (bottelen, transport) en onze ecologie (plastic flessen). Koop een glazen of herbruikbare fles en vul deze om mee te nemen.
 3. Geef voorkeur aan producten die in de natuur kunnen worden afgebroken (hout, papier, karton, ijzer).
 4. Scheidt je afval zo goed mogelijk (glas, organisch afval, chemisch afval, papier, batterijen, bakolie, afgewerkte olie, plastic, restafval etc.).
 5. Gooi zo weinig mogelijk weg. Gooi alleen dingen weg die je niet kunt verkopen. Geef ze weg aan vrienden of goede doelen of hergebruik ze op een andere manier.
 6. Koop tweedehandsproducten via sites als Marktplaats.

Stap 5: Kies duurzame producten

Stemmen met je portemonnee is een van de krachtigste manieren om bedrijven te beïnvloeden. Bedrijven reageren op geld. Als ze merken dat de klant niet langer producten koopt die op een niet-duurzame manier zijn geproduceerd of vervoerd, zoeken ze naar een alternatieve oplossing.

Knijp dus geen oogje dicht, onderzoek een beetje hoe dingen worden gemaakt, door wie en hoe ze bij je terechtkomen. Kies producten die deel uitmaken van de oplossing en die het probleem niet vergroten.

Ecolabels bieden de mogelijkheid om de milieu-impact van de producten die we kopen te verminderen door de informatie op het label te gebruiken om te bepalen of we iets wel of niet zullen kopen. Je moet echter op je hoede zijn voor ‘green wash’ – pogingen van fabrikanten die, door bepaalde milieureferenties van een product te promoten, de aandacht proberen af te leiden van een andere, belangrijkere, milieu-impact. Bijvoorbeeld, als een autofabrikant je liever wil vertellen over de groene energie die bij de productie van de auto wordt gebruikt, in plaats van over de brandstofefficiëntie van zijn auto, moeten de alarmbellen rinkelen.

Hier zijn een paar tips om te helpen voorkomen dat je wordt misleid door ‘green wash’ en om je te helpen duurzamere productkeuzes te maken:

 1. Zorg ervoor dat je basiskennis hebt van de levenscyclus van producten en de impact die deze producten hebben op het milieu, van materiaalwinning tot vernietiging.
 2. Zoek naar milieukeurmerken die geloofwaardige, wetenschappelijk onderbouwde milieu-informatie bieden, zoals het Eco-label van de Europese Unie, het Carbon Label van de Carbon Trust of het Energy Star-label van de US EPA.
 3. Maak gebruik van tools als GoodGuide, die een onafhankelijke beoordeling van de milieu-, sociale en gezondheidseffecten van producten biedt en beschikbaar is als een plug-in voor een webbrowser en een smartphone-app.

Zet positieve stappen in de richting van een groene levensstijl

Hoewel mondiale problemen met betrekking tot het klimaat en het milieu overweldigend lijken, kan ook jij een positieve bijdrage leveren. Problemen worden opgelost zodra voldoende mensen aan het probleem werken, het is niet noodzakelijk dat direct iedereen dat doet. Er is een kritische massa nodig en jij kunt deel uitmaken van die groep mensen die ervoor kiezen om een verandering te weeg te brengen.

De 5 bovenstaande stappen zijn een sterke start naar een groenere levensstijl. En terwijl je je gewoonten verandert en nieuwe duurzame manieren vindt om te leven, kun je een bron van informatie en inspiratie voor anderen zijn.

Elke stap in de goede richting is er eentje. En als je erin slaagt om je gewoontes succesvol te veranderen, zul je binnenkort tientallen goede stappen per dag doen. Dus wees iemand die het verschil maakt en maak een start met bovenstaand plan! Omdat de grootste bedreiging voor onze planeet het geloof is dat iemand anders hem wel zal redden! Dus, veel geluk en ga ervoor!

Posted by

We are Spa In Spain, a booking agency for inspirational Spa & Wellness breaks in Spain. We love Spa, we love Wellness and everything which has to do with the theme and we love to write about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *