Interne Ayurveda arts in Port Salvi aan het woord

Shirish Deshpande2Als resident Ayurveda-arts in het Ayurveda-centrum in Port Salvi, kunt u ons vertellen over uw achtergrond, ervaring en wat u bracht naar Port Salvi?

Wij zijn een team van ayurvedische deskundigen uit de stad Pune in India en wij roteren hier in Port Salvi tijdens het seizoen van februari tot november. We werken al meer dan 15 jaar op deze manier in het Port Salvi Ayurveda Hotel. Professor Deshpande was de eerste die het hotel bezocht en hij vormde het bestaande team.

We hebben allemaal postdoctorale meesters in Ayurveda en Yoga. Als we thuis zijn in Pune City, bezoeken we allemaal artsen in privé-ayurvedacenters. We hebben veel ervaring (20 jaar) in therapeutische procedures, yogamethoden, kruidenondersteunende remedies enz.

Wat is ayurveda? En wat is een ayurveda-behandeling?
Ayurveda is een term uit Samskrit, een oude wetenschappelijke taal. Ayu = leven + veda = wetenschap, dus het is om ‘de wetenschap van het leven’ te bestuderen. Een ayurveda-behandeling is een gezondheidsprogramma met als doel het lichaam en de geest te zuiveren, te ontgiften en te genezen. Het is een holistische benadering om balans te vinden in lichamelijke aandoeningen en psychische onevenwichtigheden.

Wat zijn de Doshas en hoe belangrijk zijn ze bij het personaliseren van een Ayurveda-programma?
Doshas zijn de biologische energie in ons lichaam, er zijn 3 verschillende typen en deze bepalen op verschillende manieren het functioneren van lichaam en geest. Het lichaam is een vorm van 5 verschillende elementen, aarde, vuur, water, lucht en ruimte en elke Dosha weerspiegelt welke van deze elementen dominant zijn, bijvoorbeeld VATA: ruimte en lucht; PITTA: vuur en water; Kapha: aarde en water.

Welke voordelen heb je als je een ayurveda-behandeling doet?
“Verjonging en verbetering van de lichaamssystemen” is het belangrijkste doel en voordeel van ayurveda.

In ons drukke dagelijkse leven doen we veel dingen die ingaan tegen “lichaam-natuur”. Niet noodzakelijkerwijs in één dag alleen, maar cumulatief verzamelen zich zware toxines in diepe kanalen. Net zoals we de diepe hoeken van onze huizen schoon maken, reinigt een ayurveda-remedie de roestige materialen uit onze lichaamskanalen. ‘Aama’ is een toxine dat niet met een microscoop kan worden aangetoond, maar dat zich op veel manieren “uit”, zoals een vaak slechte gezondheid. Aama wordt geëlimineerd uit lichaamskanalen door ayurvedische behandelingen.

Shirish Deshpande

Hoe ziet een typische programmadag er uit?
Dina-charya is het woord in ayurveda voor een gezonde dagelijkse routine.

In de ochtend is het tijd voor pure ghee (een geklaarde boter gemaakt van koemelk), die de spijsvertering verbetert, enzymen activeert, een rustgevend effect op de darmen heeft en een stralende huid bevordert.

Gasten krijgen verschillende soorten massages en therapieën met behulp van gepersonaliseerde biotype-oliën, die het lichaam helpen om de diepgewortelde toxines naar het hoofdeliminatiekanaal te brengen, van waaruit ze gemakkelijker kunnen worden verwijderd.

Tridoshic eten – lunch is om 13.00 uur en diner om 19.00 uur. Gasten genieten van lokale en seizoensgebonden producten en groenten, allemaal bereid met aromatische Indiase kruiden. We voeden de maag en de Doshas en beiden zijn tevreden! In de avondmaaltijd krijgen de gasten een ​​heerlijk smakelijke en gezonde soep als eerste gerecht.

Yoga – we hebben een dagelijkse les (behalve op zondag) om 17.00 uur gedurende 50 minuten. Dit is zowel een spirituele als een therapeutische sessie en bevat makkelijke gezangen & pranaayam (ademhalingsvariaties) en biedt holistische ondersteuning voor de genezing. Ontspanningstechnieken zijn geweldige stress-busters.

Wat is een Panchakarma-remedie?
De Panchakarma-behandeling is een vijfvoudige ontgiftingsbehandeling met massage, kruidentherapie en andere procedures. Er zijn vijf basale interne reinigingsmethoden en 60 subprocedures, omdat elk biotype verschillende gezondheidsproblemen en toleranties biedt, worden de behandelingen of de panchakarmakuur zo nodig aangepast.

Wat zijn de belangrijkste ayurvedische behandelingen?
Abhyanga (oliemassage), Sarvanga Seka (hele lichaamsmassage met olie), Shirodhara (olie zachtjes op het voorhoofd gegoten ter ontspanning), Nasya (nasale oleatie voor detox), Basti (olie-klysma om oleate en zuiveren), Synchrone massage, Pinda Swedan (kruiden rijst bal massage), Kati Basti (lokale pooling van warme olie) en Netra Basti (oog zuivering & voeding).

STF_1085

Waarom is het gebruik van warme olie zo belangrijk in de ayurvedische behandeling?
Warme olie kan gemakkelijker worden opgenomen door de poriën van de huid. De directeur van het functioneren van het lichaam is Vata en kan worden geïdentificeerd aan de hand van zijn droogheid, bewegingen en temperatuur (koud). Om te pacificeren en zijn functioneren te bevredigen en de Doshas in evenwicht te brengen, is de warmte van de olie erg belangrijk.

Wat is de basis voor het ayurvedische dieet?
Er wordt in India gezegd dat “de weg naar geluk door onze maag loopt.” Dinacharya (dagelijkse voedselregime) en Rutuchrya (seizoensgebonden veranderingen in het levenspatroon) zijn zeer goed uitgewerkt in de ayurveda. Om voedingspatronen te bepalen, is “enige logica en enige wetenschap” nodig. Gekookt voedsel is de basis van het ayurvedische dieet. Kruiden en specerijen worden gebruikt in de ideale verhoudingen om de gezondheid te verbeteren, de natuur te helpen en de eliminatie van gifstoffen aan te moedigen. Er zijn zes verschillende smaken: madhura, amla, lawana, katu, tikta en kashaya (zoet, zuur, zout, bitter, scherp en “stoppend”) en ze vormen de basis voor het bieden van balans aan de Doshas.

Is een ayurveda-kuur geschikt om af te vallen?
Ja! Meda (vet) heeft twee kanten, één die nodig is voor dé activiteit en de andere is opgeslagen als een onnodig reservoir. Lekhana (afschrapen) van dergelijk ongewenst vet kan worden bereikt door het selecteren van de juiste oliën, poeder-packs aangebracht op het lichaam, kruiden-stoombaden, basti (verschillende klisma’s) en uitgebalanceerd voedsel. De juiste combinatie van kruiden en specerijen speelt een belangrijke rol bij het vetmetabolisme en natuurlijk speelt lichaamsbeweging een zeer belangrijke rol bij gezonde gewichtsvermindering.

Is yoga en meditatie een belangrijk onderdeel van ayurveda?
De basisprincipes van de yoga en ayurvedische wetenschap lijken erg op elkaar, dus ze gaan hand in hand en beide werken aan lichaam en geest. Yoga richt zich voornamelijk op manas-shuddhi (mentale zuivering) en ayurveda richt zich voornamelijk op sharira shuddhi (lichaamsontgifting), ‘balans’ is het doel van het combineren van deze twee wetenschappen.

Ayurveda cure yoga

Hoe kunnen mensen zich thuis het beste voorbereiden voor een ayurveda-programma?
Maak een lijst van je ‘belangrijkste aandachtsgebieden / ziekten / aandoeningen’.

Sommige mensen denken wellicht dat ‘een keer in de 3 dagen: “goed” naar de wc kunnen gaan normaal is. Maar dat is het niet, ons lichaam moet dagelijks de darmen schoonmaken. Observeer je trek, is het meer merkbaar in de ochtend of avond? Als je allergisch bent voor oliën of voedseltypes, laat het ons dan alstublieft weten voor aankomst, zodat we de juiste zorg kunnen treffen en je maaltijden dienovereenkomstig kunnen aanpassen. Als je recente röntgen-, scan- of bloedrapporten hebt, breng deze dan mee. Dit geeft ons een idee van je gezondheidsgeschiedenis en kan ertoe leiden dat wij het ayurveda-programma wijzigen.

Welke feedback krijgt u van cliënten tijdens of na hun ayurveda-behandeling?
Voordat de energie kan worden hersteld en het systeem kan worden opgefrist, door de passieve massageoefening, kunnen veel gasten zich moe voelen. Dit is heel normaal, vooral als de gifstoffen worden gespoeld en uit het systeem worden verwijderd, daarom is het belangrijk om de eerste paar dagen te ontspannen. Het lichaam herwint echter in korte tijd grote hoeveelheden energie omdat het van binnen en van buiten wordt gereinigd. “Lichter en frisser voelen” is gebruikelijk na de behandeling en verbetert de spijsvertering, minder hongergevoelens en verbeterde huidkwaliteit.

Moeten klanten bij thuiskomst hun dieet aanpassen of bepaalde dingen vermijden om de voordelen te verlengen?
Op de laatste dag van de behandeling zal de ayurveda-expert informatie en aanbevelingen geven die hij thuis moet volgen. Afhankelijk van het basale dosha-biotype en de persoonlijke gezondheid, worden eenvoudige tips en adviezen gegeven zoals do’s en don’ts met betrekking tot voedsel, olie voor zelfmassage, kruidenmengsels enz., die allemaal de positieve effecten van de remedie helpen verlengen.

Zijn er bepaalde situaties waarin een ayurveda-behandeling niet aan te raden is?
Vrouwen moeten tijdens hun menstruatie een ayurveda-behandeling vermijden. Als je ernstige infecties of koorts hebt waardoor je je zich zwak voelt, raden wij je ook af een kuur te volgen. Do’s and dont’s voor senioren zijn er ook. Het beste zou daarom zijn om ons informatie te sturen die jou basisgezondheidsinformatie weergeeft, met daarin je verwachtingen, eventuele ziekte en een gezondheidsoverzicht, en op deze manier zijn we beter in staat om aanbevelingen te doen of het programma aan te passen.

Heeft u belangrijke tips die mensen moeten weten?
Vooral de ‘Reden’ – ‘waarom‘ is zuivering nodig?

Als je je biotype kent, krijg je een betere oriëntatie bij het kiezen van een gezonde levensstijl.

Als de biotype-analyse uit een boek wordt gehaald met behulp van een vragenoverzicht, krijg je een basisidee. Er kan echter een grondige biotype analyse worden uitgevoerd met verschillende klinische onderzoeken als deze worden uitgevoerd door een expert zoals pols, buik, bewegingen, tong, praten, denken, emoties enz.

Eten – gebruik specerijen en kruiden in de dagelijkse keuken.

Het Ayurveda-dieet is een gezonde versie van Indiaas eten, maar niet alle Indiase recepten zijn geschikt voor elk individu.

Gemeenschappelijke remedies zoals ricinus voor vata, aloë vera voor pitta en citroengras voor kapha kunnen snel en gemakkelijk worden toegediend.

Ayurveda cure Shirodhara Karin

Mind-ontstressen kan beginnen wanneer we de beslissing nemen om onze gezondheid en geluk te verbeteren. Net als fysieke rust, heeft onze geest ook pauze nodig van constante gedachten. We moeten elke dag een ‘gezonde pauze’ nemen om ontspanningstechnieken te beoefenen.

Benieuwd naar wat Ayurveda voor jou kan doen? Ervaar het zelf in het centrum van Port Salvi Ayurveda in Catalonië: http://www.spa-in-spain.com/hotels-and-spas/hotel/port-salvi-ayurveda-hotel/#packages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *