Ayurveda-vakantie: Ontdek wat je Dosha is!

Ayurveda holidaysHeb je gehoord over Ayurveda vakanties en de drie Doshas, ​​maar wist je nooit wat het precies was, wat het betekende en nog belangrijker, wat het voor je kan doen? Dan kan deze blog je helpen om Ayurveda beter te begrijpen, wat je Dosha-type is en hoe daarop te handelen.

Als je na het lezen nieuwsgierig bent geworden naar het concept en op zoek bent naar meer diepgaande informatie en advies, kan een Ayurveda-vakantie je de perfecte introductie bieden. Een Indiase arts zal je alles leren over Ayurveda, je Dosha, je eetstijl, de bijhorende behandelingen, yoga en hoe je je lichaam, geest en ziel in balans kan brengen.

Neem bijvoorbeeld Port Salvi Ayurveda Hotel in Catalonië. Hier ervaar je complete en professionele Ayurveda-kuren, begeleid door gekwalificeerde Ayurveda-artsen uit India. De programma’s omvatten Ayurvedische behandelingen, yoga, ayurvedische voeding in een prachtige omgeving!

Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een holistische wetenschap van gezondheid, gericht op het handhaven van een evenwichtige staat tussen lichaam, geest en ziel. Ayurveda begon ongeveer 5.000 – 6.000 jaar geleden toen Indiase monniken op zoek waren naar nieuwe manieren om gezond te leven. Gedurende duizenden jaren van observaties verzamelden de monniken al hun conclusies en adviezen en bewaarden deze voor toekomstige generaties. Deze verzameling kennis werd bekend als de “wetenschap of kennis van het leven” – Ayurveda. Ayurveda stimuleert een combinatie van dieet, lichaamsbeweging, kruidenbehandelingen en ademhalingsoefeningen om je te helpen genieten van een lang en gezond leven.

Ayurveda verschilt op veel manieren van de moderne geneeskunde. In Ayurveda is elk individu uniek en is er geen dieet of levensstijl die voor iedereen werkt. Ayurveda gaat niet over genezen, maar preventie is de sleutel. Ayurveda richt zich op het geven van specifiek advies en begeleiding bij het handhaven van de fysieke en emotionele gezondheid. Routines voor eten en levensstijl worden beschouwd als het belangrijkste medicijn. Als je met een klacht naar een ayurvedische arts gaat, heb je meer kans om met een “recept voor een betere levenstijl” te vertrekken dan met een recept voor pillen.

Hoe werkt Ayurveda?
Ayurveda is gebaseerd op de principes van drie dosha’s. Doshas zijn de energieën waaruit elk individu bestaat, die verschillende fysiologische functies in het lichaam uitvoeren. Wanneer je weet welk type het beste bij je past, kan je de ayurvedische behandeling aanpassen aan jouw behoeften. De meeste mensen zijn een combinatie van twee van de dosha’s, dus je kunt bijvoorbeeld vata-pitta of pitta-kapha zijn. Je Dosha moet altijd in balans zijn, voor een optimale gezondheid en geluk. Maar sommige fasen in het leven of bepaalde gebeurtenissen in het leven kunnen de balans verstoren. Het is dan goed om te weten wat je Dosha is, zodat je weet wat je moet doen om het evenwicht te herstellen.

Vata: Je geest schiet van het ene naar het andere. Je hebt de neiging slank en slungelig te zijn met droog, stug haar. Geestelijk ben je heel creatief, maar verveel je je snel.

  • Vata in balans: er is creativiteit en vitaliteit.
  • Vata uit balans: kan angst veroorzaken.

Pitta: Je hebt een scherp intellect en een bijpassende eetlust. Je bent middelgroot en hebt zijdeachtig haar. Je bent gepassioneerd en enthousiast. Je houdt ervan te leren en jezelf te ontwikkelen.

  • Pitta in balans: leidt tot tevredenheid en intelligentie.
  • Pitta uit balans: kan abcessen en woede veroorzaken.

Kapha: Je bent relaxt en makkelijk in de omgang. Je bent gevoelig voor gewichtstoename met een langzame stofwisseling. Het kost je even om bepaalde feiten te begrijpen en te “onthouden”, maar eenmaal daar vergeet je ze nooit meer.

  • Kapha in balans: geuit in liefde en vergeving.
  • Kapha uit balans: kan leiden tot onzekerheid en jaloezie.

Welke Dosha ben jij?
Nu moet je uitvinden welk Dosha-type je bent. Er zijn veel vragenlijsten die je online kan vinden, wat je op z’n minst een idee geeft. De meeste vragenlijsten lijken op elkaar en leveren vergelijkbare resultaten op. Kortere vragenlijsten geven een meer algemeen resultaat. Ook verandert je lichaam met de leeftijd, seizoenen en levenssituaties, dus de resultaten kunnen veranderen. Maar ze zullen je een indicatie geven. Als je een duidelijk resultaat wilt, is het altijd aan te raden om een ​​Ayurvedische arts te raadplegen.

Onderaan dit artikel vind je een korte en eenvoudige test. Vul het in en tel het aantal “punten” voor elke Dosha. Degene met de meeste “punten” is je dominante Dosha.

Je kent jouw Dosha-type, wat nu?
Probeer nu de dieet- en levensstijlroutine te volgen die past bij je geest / lichaamsbouw. Als je bijvoorbeeld voornamelijk Vata bent, moet je meer gekookt, warm voedsel tot je nemen, wegblijven van ijskoude drankjes en meer verwarmende specerijen zoals kaneel, kruidnagel en gember aan je eten toevoegen. Dit voorkomt dat je problemen krijgt met je spijsvertering, angst of een droge huid krijgt, ofwel slapeloosheid. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor elk type:

Algemene gezondheidstips voor Vata-typen: onderhoud normale gewoonten, probeer elke avond op hetzelfde tijdstip te eten en slapen. Krijg voldoende rust en kies voedingsmiddelen die warm, gekookt, voedzaam en licht verteerbaar zijn. Zoete bessen, fruit, kleine bonen, rijst en alle noten en zuivelproducten zijn goede keuzes voor Vata-soorten. De trainingsintensiteit moet matig zijn. Meditatieve yoga, Tai chi, wandelen en zwemmen zijn allemaal goed. Vermijd zware en hectische activiteiten.

Algemene gezondheidstips voor Pitta-soorten: het is belangrijk dat Pittas wegblijven van een overmatige blootstelling aan direct zonlicht en gefrituurd en gekruid voedsel. Vermijd alcohol en tabak, overbelasting en oververhitting. Doe je dit niet, kan dit leiden tot negatieve emoties zoals vijandigheid, haat, intolerantie en jaloezie. Kies verse groenten en fruit die waterig en zoet zijn, vooral kersen, mango’s, komkommers, watermeloen en avocado. Veel salades met donkergroenten zoals rucola en boerenkool. Voorkom conflicten. Cultiveer de deugden van eerlijkheid, moraliteit, vriendelijkheid, vrijgevigheid en zelfbeheersing.

Algemene gezondheidstips voor Kapha-typen: Het is belangrijk om dagelijks actief te zijn, omdat Kapha-types gevoelig zijn voor traagheid, depressie en overgewicht. Het wordt aanbevolen om het huis uit te gaan en actief op zoek te gaan naar nieuwe inpulsen. Sta open voor nuttige verandering, wees bewust in het implementeren van levensbevorderende acties. Kies voedingsmiddelen die licht, warm en pittig zijn. Thee met gedroogde gember en citroen is heel goed voor Kaphas. Vermijd zware olieachtige en verwerkte suikers, die schadelijk zijn voor Kaphas. Gebruik veel kruiden zoals zwarte peper, gember, komijn, chili en veel bittere donkergroene groenten.

Bron: http://www.mindbodygreen.com/

What is Your Dosha!
Fill out the form, count the number of ticks for each Dosha. The Dosha with the most ticks is your dominant Dosha. If the results are close together, you could have 2 Doshas.

OBSERVATIONS VATA PITTA KAPHA
Body size Thin build Medium build Large build
Body weight Low Medium Heavy side
Weight change Trouble gaining Can gain but lose quickly Gains weight easily, hard to lose
Skin type Thin, dry Smooth, combination skin Thick, oily,
Skin texture Cold, roughness, light color Warm, reddish, freckles Cool, pale
Hair Dry, brittle, scarce, gets knotted Straight, oily, prone to hair loss Thick, curly, oily, wavy, luxuriant
Hair color Brown, black Blond, gray, red, Dark black, dark brown
Teeth Big, roomy, stick out, thin gums Medium size, soft, tender gums Healthy, white, strong gums
Nose Uneven shape, deviated septum Long, pointed, red nose tip Short, rounded, button nose
Eyes Small, sunken, dry, active, freq.blinking Sharp, sensitive to light Big, calm,
Eye color Black, brown bright gray, green, yellow / red, Blue
Nails Dry, rough, easily broken Sharp, flexible, long, reddish tint Thick, smooth, shiny surface
Lip Dry, cracked Often inflamed Smooth, large
Lip color Black or brown tint Red or yellowish Pale
Chin Thin and angular Tapered Rounded, big
Cheeks Sunken, lines or wrinkles Flat and smooth Big or round
Neck Long, thin Medium Wide
Chest Small, flat Moderate Broad chested
Belly Small, flat Moderate large, defined
Bellybutton Small, irregular Oval, superficial Big, deep, round
Hips Small or thin Moderate Big
Joints Cracking noise Moderate Large, lubricated
Appetite Irregular in frequency and magnitude Strong, cannot skip meals Steady, regular, skips meals
Taste preference Sweet, sour, salty Sweet, bitter, astringent Bitter, pungent, astringent
Thirst Variable Need water regularly Sparse need for water
Digestion Irregular Quick Slow
When there is indigestion Tendency to constipation, forms gas Causes burning, heart burn, reflux Forms mucous
Elimination Dry Loose Thick, sluggish
Physical activity Always active Moderate Slow, measured
Mental activity Always active Moderate Calm
Personality Vivacious, talkative, social, outgoing Likes to be in control, intense, ambitious Reserved, laid back, concerned
Emotional response when stressed Anxiety, fear Anger, jealousy Greedy, possessive, withdrawn
Faith or beliefs Variable Dedicated/strong Consistent
Intellectual response Quick, not detailed Accurate, timely Paced but exact
Memory Good short term, quick to forget Medium but accurate Slow to remember but then sustained
Career, life preference Creative arts, designing Science or engineering Management, human relations, care giving
Environment Easily feels cold Intolerant of heat Uncomfortable in humidity
Sleep Short, broken up moderate and sound Deep and long
Dreams Multiple and quick, fearful Fiery, often about conflicts Slow, romantic
Speech Rapid, hither thither precise, articulate Slow, monotonous
Financial Buy on impulse Spends money on luxuries Good at Saving money
TOTAL VATA PITTA KAPHA

Source: http://www.naturesformulary.com/contents/dosha-test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *