Introductie tot Ayurveda: deel 1

De term Ayurveda wordt vaak gezien in Spa- en Wellness-programma’s, maar wat betekent het eigenlijk?

Het woord Ayurveda is afkomstig van de woorden Ayur = lang leven en Veda = wetenschap. Ayurveda betekent dus letterlijk ‘wetenschap van het leven’ en wordt beschouwd als het traditionele systeem van medicijnen in India. Het is 5.000 jaar oud, waardoor het het oudste zorgsysteem ter wereld is!

Ayurveda is een holistische filosofie, dat lichaam, geest en ziel beschouwt als een eenheid die een evenwicht met de natuur creëert. In eenvoudige bewoordingen is Ayurveda een holistisch systeem dat ons begeleidt, zodat we een gezondere en meer gebalanceerde levensstijl kunnen leiden. Het erkent dat we allemaal uniek zijn en focust op voedsel, levensstijl, massage, yoga en kruidenremedies.

Ayurveda biedt specifieke aanbevelingen voor elk individu over levensstijl, voeding, lichaamsbeweging en yoga, kruidentherapie en zelfs spirituele oefeningen om het evenwicht in lichaam en geest te herstellen en te behouden.

De samenstelling van de wereld bestaat uit de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ruimte, die worden weerspiegeld in ons lichaam. De verbinding van deze elementen creëert drie compleet verschillende basisstructuren, de DOSHA’S, Vata, Pitta en Kapha, die geacht worden met elkaar in verbinding te staan om onze gezondheid te versterken.

  • Vata reguleert beweging en wordt vertegenwoordigd door het zenuwstelsel.
  • Pitta is het principe van biotransformatie en is de oorzaak van alle metabole processen in het lichaam.
  • Kapha is het principe van samenhang en functioneert door de lichaamsvloeistoffen.

Samen bepalen deze drie Dosha’s de fysiologische constitutie van een individu. Ayurveda biedt ons een model om elk individu te beschouwen als een unieke samenstelling van de drie Dosha’s en daarbij behandelingsprotocollen te ontwerpen die specifiek de gezondheidsproblemen van een persoon aanpakken. Wanneer een van de Dosha’s uit balans raakt, zal de Ayurveda specifieke leefstijl- en voedingsrichtlijnen aanbevelen om het individu te helpen om de Dosha’s weer in balans te brengen.

Ayurveda wordt gebruikt als een effectief systeem van medicijnen in India, wat sinds enkele jaren is geïntroduceerd in onze westerse cultuur, van dit systeem worden slechts enkele delen toegepast. Je leest hierover meer in deel 2 …

Kan je niet langer wachten en wil je weten waar je een echte Ayurveda-vakantie in Spanje kunt boeken? Klik dan op deze link..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *