Richtlijnen voor een gezonde menopauze

SHA Wellness Clinic healthy menopause program in Spain by SIS Spa in Spain

Het is ons doel je te informeren en je op de hoogte te houden van alles wat met gezondheid en welzijn te maken heeft, dus vandaag hebben we het over het soms gevreesde maar onvermijdelijke onderwerp van de menopauze. In de wereld waarin we leven, misschien in tegenstelling tot vervlogen tijden, komt deze fase van ons leven op een leeftijd dat we ons nog steeds jong voelen, en met het idee dat de menopauze iets voor ‘oudere’ vrouwen is. De redenen zijn simpel, de levensverwachting is over het algemeen aanzienlijk toegenomen, dus we leven langer en zijn in feite ‘jonger’ en langer actief. Dat gezegd hebbende, onze biologische klok, die onder andere onze vruchtbaarheid markeert, heeft niet op dezelfde manier uitgerekt. We zien ook talloze gevallen waarin vrouwen die geassisteerde voortplanting, chemotherapie of veel hebben gerookt, te maken hebben met een vroege menopauze. Op een fysiologisch niveau vindt de menopauze plaats vanwege een afname van de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron door de eierstokken. Het proces van de menopauze kan zich op veel verschillende manieren manifesteren, zoals veranderingen in stemming, depressie, verminderd libido, nachtelijk zweten, opvliegers, gewichtstoename en hoog cholesterolgehalte.

Om enig licht te werpen op dit onderwerp spraken we met Lola García, expert in voeding, van de prestigieuze SHA Wellness Clinic in Alicante, die ons enkele voedingsaanbevelingen en gezonde richtlijnen voor vrouwen die door de menopauze gaan, heeft gedeeld.

Welke veranderingen moeten we aanbrengen in onze voeding tijdens de menopauze?

Zoals Lola aangeeft, is het belangrijkste voor een vrouw tussen de 40 en 50 jaar om gezond te eten. Idealiter, begin de dag met een hartig ontbijt, dat de maag versterkt en de bloedsuikerspiegel gedurende de hele ochtend stabiliseert. Het perfecte ontbijt zou hiervoor zijn:

 • Begin met een miso-soep vergezeld van een eetlepel natto (een traditioneel Japans gerecht gemaakt van sojabonen gefermenteerd met Bacillus subtilis var. Natto-bacteriën).
 • Dit gevolgd door een volkoren pap.

Als je van plan bent om na het ontbijt te trainen, zorg dan dat je ongeveer een half uur na de activiteit een soort eiwit, vitamines en mineralen tot je neemt, zoals een handvol noten / groene groentesmoothie / paté of plantaardige hummus met veggie sticks (wortels, broccoli) , selderij …)

Is het verstandig om tijdens de menopauze te trainen?

JA. Het is erg belangrijk om zowel tijdens als na de menopauze regelmatig te bewegen. Er zijn 2 gebieden die een speciale focus nodig hebben, aerobic – om het hart en de longen goed te laten werken en krachttraining en spierversteviging – omdat spiermassa en botdichtheid in deze fase van ons leven aanzienlijk in kwaliteit verminderen.

Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging bij een vrouw in de menopauze?

 • Stimuleert de bloedsomloop
 • Versterkt het skeletspierstelsel
 • Voorkomt osteoporose
 • Voorkomt hart- en vaatziekten
 • Behoudt spierelasticiteit
 • Verbetert de coördinatie en fysieke mobiliteit
 • Verbetert de stemming
 • Helpt een gezond gewicht te behouden

Het meest effectieve medicijn voor de menopauze is te vinden in het voedsel dat we eten.

Dat klopt, dus geniet van een dieet op basis van volle granen, peulvruchten, groenten, algen, noten, zaden en fruit: ze bevatten goede vetten, complexe koolhydraten en eiwitten.

 • Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende groente eet en bij het ontbijt zelfs een heerlijk sapje hebt.
 • Gebruik natuurlijke sojaproducten zoals miso, tofu, tempeh, zwarte sojabonen, edemame en natto in je dieet.
 • Vergeet niet om hoogwaardige oliën in je dieet op te nemen: tahin, vlas, chiazaad, sesamzaad en noten.
 • Voedingsmiddelen die de lever reinigen, kunnen ook opvliegers verminderen. Je kan bijvoorbeeld appelciderazijn toevoegen in een glas water, Granny Smith-appels eten, zuurkool eten en groene groenten gestoomd met citroen.
 • Droge daikon-thee kalmeert de geest en helpt ons dingen niet te overdenken.
 • Zoete groentesmoothies kunnen de zenuwen helpen te kalmeren.
 • Nori – geroosterd zeewier kan dagelijks worden gegeten omdat het rijk is aan mineralen en eiwitten.
 • Het is belangrijk om de hele dag gehydrateerd te blijven, omdat het lichaam hierdoor een sterk immuunsysteem kan behouden. Het is ook goed voor gewrichten, botten, spieren, huid en organen.

Plantaardige en kruidenremedies staan ​​erom bekend de symptomen van de menopauze te voorkomen / verminderen. Het is verrassend, maar veel planten en kruiden kunnen zich aanpassen aan de behoeften van ons lichaam, zoals Black cohosh (cimicifuga racemose), passiebloem, chasteberry, natuurlijke jam, Peruaanse ginseng (maca) en ashwagandha. Elke vrouw is uniek en daarom werken sommige kruiden beter voor de ene persoon dan voor de andere.

Leer om je stress te beheersen

We kunnen ons vaak gestresst, angstig, overweldigd en depressief voelen tijdens de menopauze. De meest effectieve, goedkope en eenvoudige manier om stress te verminderen, is meditatie en een diepe ademhaling.

 • Zit in een rustige omgeving voor een paar minuten en adem langzaam en diep om zo goede resultaten te behalen.
 • Als je het moeilijk vind om je geest te kalmeren, maak dan een wandeling.
 • Leef in het moment en gebruik elk van je zintuigen om verbinding te maken met je omgeving.

Andere eenvoudige remedies om de symptomen van de menopauze te verlichten

 • Neem ’s avonds 5-10 minuten om te genieten van een warm voetenbad met zeezout. Het zorgt voor een diepe en rustgevende slaap en kalmeert de geest.
 • Geniet van een bad met Epsom-zouten en etherische olie van lavendel om je energieveld te reinigen, pijnlijke spieren te ontstressen en te kalmeren.
 • Wrijf elke dag met een warme handdoek over je lichaam, dit werkt ongelooflijk goed om de organen te stimuleren, het metabolisme te activeren en de balans van hormonen te verbeteren.
 • Verminderen of vermijden van vlees, geraffineerde suiker, koffie, alcohol, sterke specerijen, geraffineerde koolhydraten en zout.

Onze vrienden bij SHA Wellness Clinic zijn continu bezig met het verbeteren van de “challenges” die we tegenkomen in deze fase van het leven en hebben daarom onlangs hun nieuwe programma “GEZONDE MENOPAUZE” gepresenteerd. Dit is een persoonlijk programma van 10 nachten dat de meest geavanceerde technieken uit het westen combineert met gespecialiseerde holistische behandelingen om zichtbare resultaten te bereiken, zowel fysiek als emotioneel.

Je kan het programma en de voordelen van het boeken bekijken via SIS, Spa in Spanje: https://www.spa-in-spain.com/hotels-and-spas/hotel/sha-wellness-clinic/httpswwwspa -in-spaincomhotels-and-spashotelsha-wellness-clinic10-night-sha-gezonde-menopaus /

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *