Cupping therapie – verouderd en toch avant-garde

Zuignaptherapie, cupping, ventouse-therapie of in het Chinees Bá Guán (拔罐), ken je wellicht een van deze soorten therapieën? Enige tijd geleden was ik aan het surfen op het web om alternatieve therapieën te zoeken toen ik foto’s tegenkwam van mensen met “sucker marks” op hun rug, van atleten als Michael Phelps tot beroemdheden zoals Jennifer Aniston, Nicole Richie, Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham of Justin Bieber, die allemaal openlijk de kenmerkende rode cirkelvormige tekens op hun lichaam tonen en zichzelf “fans” van deze therapie noemden, in eerste instantie begreep ik het niet, zag ik de voordelen niet in van deze rode sporen op je huid…

Tot we een paar weken geleden bij SHA WELLNESS CLINIC waren voor ons jaarlijkse bezoek, iets wat we graag doen met al onze partners om op de hoogte te blijven van hun laatste nieuws en in dit geval alleen maar om ons eraan te herinneren waarom SHA één van onze favoriete bestemmingen is!! Hier hadden we de kans om cupping voor onszelf uit te proberen, uiteraard met een eenmalige sessie, waardoor we niet grote resulaten te zien zouden krijgen, maar het eerste gevoel was zeer positief, vooral in combinatie met de effecten van de Spa en het verrassend smakelijke en gezonde Macrobiotisch dieet welke je overal terugvindt in deze prachtige wellnesskliniek. Na mijn cupping-therapeut te hebben ondervraagd, wilde ik nog steeds meer over het onderwerp te weten te komen en besloot ik het nog verder te onderzoeken, en dit heb ik gevonden:

Wat is afzuigtherapie of cupping?

Het lijkt erop dat dit een oude techniek is die bestaat uit het gebruik van zuignappen op het lichaam op verschillende punten, waardoor er een vacuüm ontstaat, hetzij door hitte te gebruiken, de kop van binnenuit te verwarmen of door mechanische afzuiging.

Traditionele zuignappen kunnen worden gemaakt van bamboe, klei, keramiek of glas.

SHA Wellness Clinic Cupping Treatment with Suction Cups

De modernste kunnen ook van kunststof worden gemaakt. Deze zuignappen worden aangebracht met behulp van een zuigpomp of rubberen peer die bij het samendrukken verschillende keren vacuüm creëert, met de traditionele zuignappen brengt de therapeut een klein watje, eerder met alcohol overgoten in de cup, dit verbrandt vervolgens om de zuigkracht te maximaliseren.

Deze cups kunnen 10 tot 15 minuten op hun plaats worden vastgezet, vervolgens worden ze snel verwijderd en vervangen, één keer worden ze bewogen, geschud of geroteerd … afhankelijk van de behandeling en de therapeut.

In ons geval werden de zuignappen, nadat het vacuüm was aangebracht, op onze rug geplaatst. De sensatie was zeer aangenaam, vergelijkbaar met een massage, hoewel ik moet zeggen dat sommige gebieden duidelijk gevoeliger waren en op een paar plekken zelfs een beetje pijnlijk, hoewel we er zeker van waren dat dit volkomen normaal is met deze therapie.

Als de cups worden aangebracht en vervolgens in positie worden geplaatst, laten ze vaak rode rondjes op de huid achter, maar dit is niets meer dan blauwe plekken veroorzaakt door de zuigkracht, omdat bloed en gifstoffen naar de huid worden getrokken. Deze vlekken verdwijnen meestal binnen een week.

Deze methode bevordert de vrije circulatie van Qi en bloed, die soms kan worden onderbroken als er enige vorm van blokkering is. Het elimineert ook excessen en bevordert de genezing van verschillende aandoeningen. De zuiging, geproduceerd door de beker, veroorzaakt een verhoogde bloedtoevoer in het gebied, stimuleert de bloed- en lymfatische circulatie, evenals cellulair metabolisme (het leveren van voedingsstoffen en zuurstof), activeert het immuunsysteem (draagt ​​de leukocyten bij aan de weefsels), en triggert een zuiveringsproces (eliminatie van toxines).

“De zuignappen genereren een vacuüm en stimuleren de huid om het gebied te ontlasten en de stroom van energie te verbeteren. De zuigkracht trekt het vocht eruit, elimineert toxines en stimuleert de celregeneratie”, legt fysiotherapeut Fernando Tejero van Slow Life House uit. “Het is alsof we al het afval dat zich in het lichaam opslaat, verwijderen. Je krijgt zo de bloed- en lymfecirculatie van spieren, bloedvaten, zenuwen en lymfevaten in beweging!

SHA Cupping Treatment with suctions cups

Waar komt cupping therapie vandaan?

Ik ben niet in staat geweest om de ware oorsprong van de techniek te identificeren, maar de Egyptenaren, Grieken en Arabieren, evenals vele Europese landen gebruikten cuppingmethodes tijdens de middeleeuwen, en dateren zelfs nog verder terug, er is gedocumenteerd dat de traditionele oosterse geneesmiddelen ook gebruik maakten van de voordelen van deze behandeling. In China is er het bewijs gevonden dat deze therapie meer dan 2000 jaar geleden al werd gebruikt.

In de Arabische geneeskunde wordt ‘Hijhama’, zoals het bekend staat, al duizenden jaren gebruikt om talloze ziekten te behandelen. Naar verluidt gebruikten ze de bekers op specifieke dagen van de maand in overeenstemming met de maancycli om nog betere therapeutische effecten te verkrijgen.

En als we verder teruggaan in de tijd, lijkt het erop dat de sjamanen van het oude Mesopotamië duidelijk waren over de voordelen van deze therapie.

In welke gevallen wordt Cupping Therapy aanbevolen?

 • Spierproblemen (vooral bij spierspasmen).
 • Cellulitis, vochtretentie.
 • Obesitas, omdat het de stofwisseling stimuleert.
 • Stress en angst.
 • Luchtwegaandoening.
 • Ziekten van het zenuwstelsel of bewegingsapparaat

Voordelen van Suction Cupping Therapy:

 • Lymfedrainage – verbetert de bloed- en lymfatische circulatie, helpt toxines te elimineren.
 • Spierverslapper.
 • Analgetisch effect.
 • Eliminatie van externe pathogenen, in het bijzonder kou en vochtigheid.
 • Stimuleert de stofwisseling.
 • Reguleert het zenuwstelsel.
 • Verhoogt het immuunsysteem.
 • Verbetert de conditie van pezen.

Wie zou geen zuignap-therapie moeten gebruiken?

 • Zwangere vrouwen.
 • Mensen met overgevoeligheid of een gevoelige huid.
 • Mensen met ernstige bloedsomloopproblemen.

Ik rond deze blog af door te herhalen dat alternatieve therapieën zoals cupping zeer gunstig kan zijn voor je gezondheid, zolang ze worden toegepast door ervaren professionals en met de juiste apparatuur. Ik kan SHA Wellness Clinic in Alicante niet vaak genoeg aanbevelen om dit soort behandelingen te ervaren als onderdeel van een uitgebreider gezondheidsprogramma.

Als je meer wilt weten over de programma’s die zij aanbieden en de extra’s die je ontvangt bij het boeken van je verblijf via SIS, Spa in Spain, klik dan hier: http://www.spa-in-spain.com/hotels-and-spas/ hotel / sha-wellness-kliniek / # pakketten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *