Verkwik je leven met een lente “Bucket List”!


Ik houd van elk seizoen, maar de lente is voor mij het mooiste seizoen! Er gebeurt elke dag wel iets, een nieuw blad of een nieuwe bloem, lammetjes in de velden, vogeltjes die fluiten… de natuur reageert op de zonneschijn en de warme wind.

De lente is een periode van frisheid, van een nieuw begin, twee dingen waar ik dol op ben. De afgelopen weken heeft de lentekoorts toegeslagen en met deze blog ga ik je aansteken met deze heerlijke lentekriebels! 

Als je na de winter het gevoel hebt dat het leven een saaie routine heeft gekregen, dan kan je dit voorjaar je leven verkwikken door een van mijn favoriete activiteiten ooit te doen: een seizoensgebonden bucketlist maken!

Het maken van een Spring Bucket List is een prachtige manier om afscheid te nemen van de zgn. “winterblues”. Het geeft je nieuwe hoop op een zonnige en gelukkige toekomst! Lees verder, ik geef je een kleine uitleg over mijn Spring Bucket List en vertel je hoe jij er een kan maken.

  1. Puin ruimen!

Gooi je troep weg! Opruimen, of in mijn geval ´puin ruimen´,  maakt je efficiënter en houd je georganiseerd. Maar meer dan dat, rommel heeft psychologische invloeden. Het geeft aan je hersenen door dat het werk niet is gedaan. Studies hebben aangetoond dat een ongeorganiseerd huis bijdraagt aan je stressniveau. Thuiskomen in een stapel ongesorteerde was of een rommelig bureau veroorzaakt psychologische stress en kan zijn tol eisen. Tijd dus om op te ruimen!

Reserveer tijd om:

  • Kasten en laden te organiseren en vooral veel weg te doen
  • Spit je boekenplanken door en kijk wat efficiënter kan
  • Kijk kritisch naar je keuken spullen; bestek, servies, potten en pannen enz.
  • Ga door je rommellade 
  • Ruim je harde schijf en digitale fotocollectie op
  • Laat je kinderen helpen, geef ze een doos en vraag ze om het te vullen met donatie-items.

Stel jezelf niet de vraag of je iets wilt houden (het antwoord is vaak “ja”), maar vraag jezelf af of het item je gelukkig maakt. Het antwoord daarop is vaak “nee”… Bewaar alleen de dingen die je écht een blij gevoel geven. Ik kan garanderen dat het je een geweldig gevoel zal geven! Want na het puin ruimen blijven alleen nog maar dingen over die je gelukkig maken en veel luchtigheid geven! En om de Japanse koningin van het organiseren, Marie Kondo, te citeren: “To truly cherish the things that are important to you, you must first discard those that have outlived their purpose”.

Het zal je wellicht verbazen hoe goed je je voelt nadat je alle onnodige “dingen” uit je leven hebt geëlimineerd.

2. Geef aandacht aan onafgemaakte zaken!

Een grote lente opruimactie is een goede start, maar heb jij ook een hele reeks losse eindjes in je huis en in je leven? Die kapotte lichtschakelaar, de losse deurgreep, het raamkozijn dat moet worden gemaakt, de vaatwasser die moet worden gerepareerd, de auto die moet worden onderhouden, het fietslicht dat moet worden vervangen, die vervelende storing op je smartphone, de batterijen die je nog moet kopen voor de klok die stilstaat, de kapotte rits op je tas, dat abonnement dat je wilde annuleren …

Een voorjaarsschoonmaak voelt goed, maar al die onafgemaakte dingen aanpakken, dat voelt pas echt goed! Dus schrijf op wat je ergert in en rond je huis en in je leven en pak die dingen een voor een aan. Blokkeer een weekend in je agenda en pak al deze dingen aan en je zult zien dat je je met elke ‘fix’, lichter zult voelen! Een leven zonder kleine ergernissen voelt als een upgrade. Een heerlijk bevrijdend gevoel…

3. Maak ruimte voor vernieuwing

Als je de eerste twee punten van je bucketlist hebt afgestreept, zal je huis (en dus je hele leven) weer als “nieuw” voelen. Maar je kan nog een stap verder gaan…

Hiervoor kan je hele simpele dingen bedenken, zoals het veranderen van de achtergrond van je telefoon (het is verrassend hoe je telefoon plotseling als “nieuw” aanvoelt met een andere achtergrondkleur of foto), wat bloemen op tafel zetten of wat vrolijke accessoires die je van de zolder haalt. Je kunt zelfs nog verder gaan met een meer radicale verandering, zoals het schilderen van een muur in een andere kleur, het kopen van een aantal mooie planten voor je tuin of het afdrukken van leuke foto’s voor aan de wand.

Maar je moet wel kritisch blijven. Koop geen nieuwe dingen om de oude dingen te vervangen. Vraag jezelf af of de dingen die je koopt je echt gelukkig maken. Geef het een score van 0 tot 100. Scoort de mogelijke aankoop lager dan 90? Laat het dan in de winkel liggen. Het doel is niet om oud te vervangen door nieuw, maar om alleen te leven met dingen die je echt gelukkig maken.

4. Ga naar buiten!

Het is tijd om naar buiten te gaan! Daglicht en frisse lucht zijn gezond, en nu het weer beter wordt, is het tijd om er gebruik van te maken.

Ga met je hond lopen, werk in de tuin of op je balkon, maak een wandeling tijdens je lunchpauze, maak een wandeling met een vriend in plaats van op de bank te gaan zitten. Lees een boek in de lentezon op een bankje in het park, bezoek een leuke stad in het weekend of ga naar een prachtig natuurgebied.

Door meer tijd buitenshuis door te brengen, ga je je zoveel beter voelen. Daglicht verbetert je humeur!

Dus grijp je kans en geniet van de heerlijke lentegeuren. Stel het niet uit, want voor je het weet is de lente voorbij!

5. Laat iets groeien

De lente is het moment om iets te planten. Iets. Overweeg een boom aan je achtertuin toe te voegen, je eigen kruiden te laten groeien (je kunt zelfs binnen kruiden kweken), of begin een moestuin. Zelfs als je geen toegewijde tuinier bent, zal je genieten van de intentie en deelname om iets te laten groeien. Earth Day is 22 april, dus dat is misschien een leuk moment om iets te gaan planten. Als je klein wilt beginnen, probeer dan een kruidentuin op het balkon. Peterselie, oregano of rozemarijn? Plant wat je smaakpapillen lekker vinden en je toekomstige culinaire meesterwerken nodig hebben. Voed dan je tuin en zie het groeien!

6. Doe je inkopen op de lokale markten 

De lente is het seizoen voor boeren / lokale markten. Pak je herbruikbare tassen en vul ze met vers fruit en groenten voor het diner van vanavond. Een van de lekkerste en gezondste ideeën uit de Spring Bucket List!

Boeren markten bieden het hele jaar door lokale, verse producten, afhankelijk van waar je woont. De lente en de zomer zijn echter de ideale seizoenen om er een te bezoeken. Je ondersteunt het lokale bedrijfsleven en het is een mooie plek om frisse lucht in te ademen en alle verschillende kleuren en texturen van het eten tot je te nemen.

Als je nieuw bent op deze markten, ga dan niet met de verwachting of stress om de beste prijs te vinden of te onderhandelen. Bedenk wat je uit wilt geven en besteedt dit aan wat je maar wilt en lekker vindt.

Ik begin deze lente met een frisse start door elk punt van mijn lijst af te tikken! Ik zal jullie via sociale media op de hoogte houden van mijn inspanningen! 😉

Dus…. Wat ga jij op je Spring Bucket List zetten?

Geschreven door jouw SISter in Wellness Femke

Posted by

We are Spa In Spain, a booking agency for inspirational Spa & Wellness breaks in Spain. We love Spa, we love Wellness and everything which has to do with the theme and we love to write about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *