Gezonde snack met een mediterrane twist!

Mediterranean Diet, gazpacho

Het is algemeen bekend dat het mediterrane dieet een gevarieerd, uitgebalanceerd en gezond dieet is. Dit dieet voldoet aan de vereisten van alle voedingsaanbevelingen: het gebruikt de juiste vetten, waarbij olijfolie de belangrijkste bron is en rijk is aan groenten, fruit, peulvruchten, granen, gevogelte en vis.

Een van de emblematische gerechten van dit dieet is gazpacho, een supergezonde drank / soep, hoofdzakelijk bereid met tomaten, komkommer, paprika, ui, knoflook, zout, brood en olijfolie, die allemaal een grote voedingswaarde bieden en een belangrijke bron zijn van vitamines, plantaardige vezels, meervoudig onverzadigde vetzuren en mineralen.

Gazpacho, het handelsmerk van Andalusië, is een koude soep of vloeibare salade gemaakt met verse rauwe groenten. Gazpacho behoort vooral tot Andalusië, Zuid-Spanje. Hier kregen dagarbeiders die werkzaam waren in wijngaarden, olijfplantages, citrusbomen, graanvelden of kurkbossen rantsoenen brood en olie voor hun maaltijden. In water gedrenkt brood maakte ze een eenvoudige soep, waaraan olie, knoflook en zout werden toegevoegd voor de smaak, plus de verse groenten die beschikbaar waren – tomaten, paprika’s en komkommers in de zomer.

Een Spaans refrein zegt, ¨de gazpacho no hay empacho¨ – er is nooit teveel gazpacho. Je kan het op elk moment van de dag eten – als een snack halverwege de ochtend, een voorgerecht tijdens de lunch, in de middag als een “opkikkertje”, of als een avondmaaltijd. Het is ook een goede maaltijd voor “on the road”. Eet gazpacho uit een soepkom of drink het uit een glas. Hoe dan ook, het is lekker, verfrissend en heel gezond!

Er zijn veel variaties op dit klassieke gerecht, maar onze favoriet is de ¨Gazpacho as it is supposed to be¨ van SHANTI SOM retreat . Gelegen op het platteland van Andalusië zijn zij de specialisten en we zijn er zeker van dat jij het ermee eens bent ….

Probeer het zelf, het wordt zeker een succes!

GAZPACHO ANDALUZ volgens het recept van Shanti Som:
– 2,5 kg Tomaten (gepeld)
– 100 gr. oud brood (gedrenkt in water zonder korst)
– 1 of 2 teentjes knoflook
– 1 komkommer (geschild en zonder zaad)
– Half verse peper (rood)
– Zout
– 2 lepels azijn
– 8 lepels olijfolie
– Mix en blend. Serveer het gekoeld met eventueel chili, gehakte ui, tomaat, komkommer en basilicum om te garneren.

¡Buen Provecho!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *