Groene Wellness, Reizen en Duurzaamheid

“The Earth does not belong to us: we belong to the Earth.”Marlee Matlin

Nog niet zo heel lang geleden was ‘groen’ zijn nog erg onbekend. Luxe hotels verborgen hun groenheid. Groen zijn was voor granola-etende hippies.

Aan het begin van het nieuwe decennium realiseerde de wereld zich echter dat ze diep in de problemen zitten – de ongemakkelijke waarheid. Niet alleen wordt een nieuwe generatie reizigers volwassen, ook is er een massaal bewustzijn gekomen van klimaatverandering, en hoe elk individu verantwoordelijk moet zijn voor hun eigen CO2-voetafdruk.

Dus, blijven we gewoon thuis zitten en kijken naar de deprimerende realiteit van de menselijke impact op de aarde op tv? Nee. Dat is onmogelijk. Wij mensen hebben interactie met andere mensen nodig, en met de prachtige diversiteit van menselijke en natuurlijke omgevingen. Dus, we moeten wel reizen, en we zullen ook reizen. Daarom moeten we groen gaan.

GROEN REIZEN

Toerisme zal nooit volledig duurzaam worden, aangezien welke industrie zijn eigen consequenties heeft, maar er kan eraan gewerkt worden om het duurzamer te maken. Toerisme waardeert van nature de dingen die het meest waardevol zijn in onze wereld: prachtige landschappen, dieren in het wild, geschiedenis, cultuur en mensen.

Dus, wat moet groen reizen nou precies betekenen – naast het hergebruiken van handdoeken en het licht uitzetten als je weggaat? Wat is de huidige status van het groene reissegment en waar gaat het naartoe?

KLIMAATNEUTRALE TRIPS

CO2-compensatie is er al jaren, maar niemand heeft er echt genoeg aandacht aan besteed. Groen reizen betekent echter dat we alles moeten doen om de negatieve impact van onze reizen te balanceren met de positieve. Dit kan bijvoorbeeld door geld te doneren aan duurzame energieprojecten, met behulp van nieuwe ethische zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Ecosia Travel om hotels te boeken (zij gebruiken de winst om bomen te planten), en het kiezen van, door Positive Luxury, goedgekeurde merken zoals The Evolved Traveller en Balance Holidays.

Nieuwe én bestaande bedrijven bieden nu advies en reviews aan over de beste eco-vriendelijke hotels op elke willekeurige locatie. TripAdvisor lanceerde bijvoorbeeld begin 2013 zijn GreenLeaders-programma om de ‘groene’ praktijken van hotels te volgen.

VLUCHT SCHAAMTE

Dankzij de Zweedse tiener milieuactivist Greta Thunberg, zal het concept flygskam, wat zich vertaalt als vluchtschaamte, verantwoordelijke reizigers ertoe zetten om beter na te denken over hoe vaak en waar ze naartoe moeten vliegen. Als gevolg hiervan zullen in het nieuwe decennium veel mensen overstappen op treinen in plaats van vliegtuigen of op zoek gaan naar alternatieven op korte afstand voor de trans-Atlantische bestemmingen.

PERSOONLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

Hoe meer dingen veranderen, hoe meer ze hetzelfde blijven: uiteindelijk komt veel neer op persoonlijke verantwoordelijkheid. Voor je eigen groene reispraktijken. Voor de reiskeuzes die je maakt. Jouw steun voor lokale groene bedrijven en milieuvriendelijke resorts. Jouw individuele impact kan klein zijn, maar de cumulatieve impact is groot. We weten dat we de wereld niet zullen redden door onze herbruikbare beker mee te nemen of een plastic rietje te weigeren, maar hoe meer mensen het doen, hoe sneller het de norm wordt.

DUURZAAMHEID EN WELZIJN

Duurzaamheid en welzijn zijn zeer nauw met elkaar verbonden, omdat mensen niet echt goed kunnen zijn als we een planeet hebben die niet goed is. Ook gezonder zijn is per definitie duurzamer. En voor velen is het beoefenen van duurzamere manieren van leven een belangrijk onderdeel van een wellness levensstijl.

Bijvoorbeeld, steeds meer mensen kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet. Wordt dit gedreven door interesse van de consument voor duurzaamheid, welzijn of beide? Een factor is dat een hele reeks nieuwe vleesalternatieven vegetarisme een gemakkelijkere keuze maken. Critici zullen beweren dat sommige van deze alternatieven niet gezonder zijn dan hun op dieren gebaseerde voorgangers, maar dit houdt geen rekening met het mentale en spirituele welzijn dat consumenten ervaren door het eten van meer ethisch geproduceerd voedsel.

GROEN WELLNESS REIZEN

Ook in de toeristische industrie gaan duurzaamheid en welzijn hand in hand. Naarmate resorts en hotels afhaken van plastic voor eenmalig gebruik, heeft dit geleid tot andere wellness-georiënteerde aanbiedingen zoals doordrenkt water in glazen potten en flessen. Restaurants en hotels gaan in een richting die zowel gezonder als duurzamer is, met minder afhankelijkheid van rood vlees en zuivelproducten en meer lokale inkoop, waarbij sommigen hun eigen kruiden verbouwen en op locatie produceren.

GEZOND, BIOLOGISCH EN DUURZAAM ETEN

Gezond eten en de “all you can eat” buffetten waren vroeger antoniemen in de hoofden van veel reizigers, waarbij vakanties traditioneel een kans vormden om je dieet te doorbreken en te genieten van verboden lekkernijen. De reizigers van vandaag weten dat lekker en voedzaam geen exclusieve concepten zijn. De vraag naar een uitstekende keuken met het oog op betere voeding leidt tot nieuwe toeristische trends. De moderne toerist wil weten dat het voedsel dat ze eten net zo gezond als lekker is. En dit is ook een stuk duurzamer…

Volgens de Vegan Society, zou het in 2050 8 miljoen mensenlevens redden en de broeikasgassen met twee derde verminderen als de hele wereld zonder vlees zou leven. Omdat steeds meer mensen ervoor kiezen vlees en dierlijke producten te mijden (een onderzoek door Sainsbury’s in de zomer van 2019 voorspelde dat 25 procent van de Britten in 2025 vegetarisch of veganistisch zou zijn), zal de vraag naar hotels met alternatieve cateringopties versnellen. In Wellness-reizen is het woord ‘waarde’ van groot belang – groene vakanties zijn gezonder voor u en de planeet, en uw welzijn is onbetaalbaar.

GROEN REIZEN & SIS

Dus, wat kunnen wij doen om ons steentje bij te dragen aan een groenere reisindustrie? Om te laten zien dat ook wij duurzaamheid belangrijk vinden, hebben we aan elk hotel of retraite waar wij mee samenwerken gevraagd wat zij doen aan duurzaamheid. Dit hebben we vervolgens op een rijtje gezet en toegevoegd aan onze website onder het kopje ‘Duurzaamheid’. Ook geven wij bovenaan de pagina aan hoe duurzaam het hotel of de retraite precies is met behulp van blaadjes. Op deze manier hopen wij jullie een beter beeld te geven hoe duurzaam elke accommodatie precies is, omdat wij graag een groenere toekomst zien voor de volgende generaties!

Ook hebben wij een blog geschreven over hoe je groener kunt leven in 10 stappen, en hebben wij een top 10 gemaakt van de groenste accommodaties!

Ondersteuning van het beste op het gebied van groen reizen, nu en in de toekomst – dat is wat we hopen waar je voor kiest. We zien je daar.

Groene groetjes van je SISters in Wellness!

Posted by

We are Spa In Spain, a booking agency for inspirational Spa & Wellness breaks in Spain. We love Spa, we love Wellness and everything which has to do with the theme and we love to write about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *