De Macrobiotische benadering van dieet

Ik dacht altijd dat het bij Macrobiotisch dieet vooral ging over “weinig eten”. Totdat ik zelf ervaarde wat het precies is en ontdekte dat het in feite veel meer was dan een dieet, het is zelfs een van de meest smaakvolste soorten voedsel die ik ooit heb geproefd!

Macrobiotiek is ontstaan ​​in het Verre Oosten. Rond 500 B.C.E. toen een van ’s werelds oudste medische boeken werd geschreven, The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine, een compilatie van de medische wijsheid van het oude China. Het boek stelt dat mensen die volgens de natuurwetten in harmonie leefden, de yin en yang energieën in balans hielden, lang en gezond leefden.

De ontwikkeling van macrobiotiek zoals die tegenwoordig bekend is, is gecrediteerd aan George Ohsawa (1893-1966). George Ohsawa herstelde zich van tuberculose in 1911 met behulp van een dieet aanbevolen door Dr. Sagen Ishizuka. Ohsawa was zo dankbaar voor zijn nieuwe levenseinde dat hij de rest van zijn leven toewijdde aan het voortzetten van het werk van Dr. Ishizuka. Ishizuka’s visie bestond uit het elimineren van een dieet van vlees, zuivelproducten, aardappelen, eieren, wit brood, eenvoudige suikers en de andere zeer verfijnde voedingsmiddelen. Hij voerde aan dat het eten op deze manier indruist tegen de natuurlijke orde van het universum en de directe omgeving van de mens, waardoor mensen hun fysieke, psychologische en spirituele en harmonische aard verliezen.

Een macrobiotisch dieet wordt gedefinieerd als het eten in balans tussen yin en yang energieën. Dierlijk vlees wordt bijvoorbeeld beschouwd als een extreem yang-voedsel en creëert een natuurlijke sterke hunkering naar extreem yin-voedsel, zoals geraffineerde suiker in koekjes en cakes. Extreem voedsel creëert ziekte en waarschuwt het lichaam dat er een onevenwichtigheid is. De onbalans zorgt ervoor dat het bloed te zuur wordt, waardoor een omgeving ontstaat waarin ziekten kunnen gedijen.

Om deze ongewenste omstandigheden te voorkomen, wordt het gebruik van volledige, onverwerkte voedingsmiddelen zonder pesticiden en andere chemicaliën aanbevolen. Deze bestaan ​​uit aard- en zeegroenten, hele gekookte granen zoals bruine rijst en gierst, bonenproducten, noten, zaden en af ​​en toe vis.

Het standaard macrobiotische dieet bestaat uit 30 tot 50 procent uit hele gekookte granen en volkorenproducten, zoals zuurdesembrood en pasta (inclusief udon-noedels); 20 tot 30 procent lokaal geteelde biologische groenten; 5 tot 10 procent bonen zoals adzuki en linze; 5 tot 10 procent soepen, inclusief miso en groente; en 5 procent specerijen, zoals zeegroenten zoals wakame en kombu.

Aanbevolen macrobiotisch voedsel en hun porties variëren afhankelijk van iemands fysieke en mentale toestand, klimaat en leeftijd. Iemand met een langzamer metabolisme kan bijvoorbeeld baat hebben bij het eten van minder granen en meer groenten.

Macrobiotiek heeft duizenden mensen geholpen bij het ontdekken van een eenvoudige en natuurlijke manier om een ​​goede gezondheid tot stand te brengen en te herstellen.

In Spanje is er een uitstekende wellnesskliniek gespecialiseerd in Macrobitic Cuisine; SHA Wellness Clinic. Als je hier naartoe gaat, zul je verrast zijn hoe lekker en nuttig het Macrobiotische voedsel eigenlijk is! Klik hier voor meer info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *