Ayurveda integreren in je dagelijkse leven? Zo dus!

Onze missie hier bij SIS is om jou te helpen een betere VERSIE VAN JEZELF te worden. Door gezond te eten, fit te blijven, balans te vinden, je stressniveaus te beheersen en in het algemeen GEZOND & GELUKKIG te zijn.

We hoorden voor het eerst over AYURVEDA 10 jaar geleden toen we net met SIS begonnen, we hadden op dat moment geen idee wat het betekende of wat de voordelen waren. We ontdekten al snel dat deze oude biowetenschap precies vertegenwoordigt waar we in geloven.

Ayurveda beschouwt de menselijke gezondheid als het resultaat van factoren die zowel binnen als buiten het lichaam plaatsvinden. Het creëren van harmonie tussen lichaam, geest en je omgeving is cruciaal in Ayurveda.

Ayurveda is een oosterse filosofie en genezingsmethode die eenvoudige en natuurlijke remedies gebruikt, zoals voeding, levensstijl, medicinale kruiden en ademhalingsoefeningen, maar ook meditatie en yoga. Ayurveda gaat ervan uit dat de gezondheid van de geest de gezondheid van het lichaam beïnvloedt en omgekeerd.

Ayurveda benadert alles van de positieve kant, dus van gezondheid en welzijn en niet van ziekte. Ayurveda is een natuurlijk gezondheidssysteem waarin het zelfherstellend vermogen van het lichaam van het grootste belang is. In boeken over Ayurveda lees je dat artsen zelf niet in staat zijn om een ziekte te genezen. Artsen geven het lichaam een helpende hand om het genezingsproces op gang te brengen, maar de uiterst intelligente natuur en het lichaam doen al het nodige werk. Ayurveda biedt ondersteuning op het gebied van voeding, levensstijl, behandelingen en natuurlijke medicatie.

Ayurveda is niet alleen voor degenen die ziek of ongezond zijn, het preventieve gezondheidssysteem is voor iedereen die zich vitaal wil voelen en zijn gezondheid wil optimaliseren. Educatie en richtlijnen zijn essentieel om iedereen in staat te stellen de controle over hun gezondheid te nemen en de beste versie van zichzelf te worden! Te vaak zijn wij op zoek naar een magisch medicijn dat alles voor ons zal oplossen, maar je gezondheid vereist werk, discipline, toewijding en een proactieve aanpak. Ayurveda biedt vele hulpmiddelen om je gezondheid duurzaam terug te winnen, te behouden en / of te optimaliseren. Je kan een ayurvedische arts raadplegen, maar er is ook veel dat je thuis kunt doen.

Hierbij onze beste ayurvedische tips en trucs om eenvoudig ayurveda in je dagelijkse routine op te nemen:

Om te weten wat het beste voor je is in Ayurveda-termen, dien je je Ayurveda lichaam-geesttype (Dosha) te kennen. Een ayurvedische arts kan dit voor je bepalen, maar je kan ook zelf deze eenvoudige test doen om uit te zoeken welke Dosha je bent, klik hier:

Massage:

In India is het heel gewoon om zo nu en dan een massage te krijgen. Het brengt je lichaam en geest in evenwicht. Maar je kunt jezelf ook een massage geven, dit wordt ‘Abhyanga’ genoemd in Ayurvedische termen en kan gemakkelijk worden opgenomen in je dagelijkse routine. Deze Ayurvedische massage is een uitdrukking van eigenliefde van top tot teen, met warme olie.

Aanraken is een belangrijke menselijke behoefte. Massage heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding. De huid is het grootste orgaan van het lichaam; het produceert van nature voorkomende antidepressiva, middelen tegen kanker en antiveroudering en hormonen die de bloedcirculatie verbeteren. Ayurvedische zelfmassage is ontspannend, energiek en voedend. Het is voedend voor lichaam, geest en ziel. Een korte massage van 5 minuten is voldoende, maar 20-30 minuten is beter. De massage wordt ’s ochtends het best uitgevoerd om de energieniveaus gedurende de dag te ondersteunen.

Hoe geef je jezelf een massage:

 • Reserveer voldoende tijd voor je massage
 • Massseer je hele lichaam ongeveer 5-10 minuten in met olie 
 • Begin met een kleine hoeveelheid olie in je handen en wrijf de olie op de hoofdhuid en het haar met je vingertoppen. Als je liever geen olie op je haar aanbrengt, laat deze stap dan achterwege
 • Masseer krachtig elk deel van je lichaam met de olie
 • Gebruik lange slagen op je ledematen en cirkelvormige bewegingen over je gewrichten, borst en buik
 • Laat de olie 20-30 minuten inwerken voordat je gaat douchen, maar als je geen tijd hebt, kun je de olie ook op de huid wrijven in plaats van zeep te gebruiken. Zeep droogt de huid uit. Het is het beste om te douchen zonder zeep te gebruiken. De dunne laag olie die na het baden op de huid achterblijft, houdt de huid gehydrateerd. In plaats van zeep kun je ook een kruidenbadpoeder proberen.
 • Doe dit dagelijks

Kies een massageolie die bij jouw Dosha past.

Bijvoorbeeld:

 • Vata-type: Sesamolie
 • Pitta-type: kokosolie
 • Kapha-type: zonnebloemolie

De effecten worden versterkt door het gebruik van een olie doordrenkt met Ayurvedische kruiden en bloemen.

Voeding

Ayurvedisch koken bestaat uit verschillende richtlijnen voor verschillende mensen. Elke persoon, in geest, ziel en lichaam, is uniek, voedsel dat geschikt is voor de ene persoon kan ziekte veroorzaken voor een ander. Dit heeft te maken met de verhouding van de relevante Doshas en onze Prakruti (grondwet).

Westerse geneeskunde geeft aan dat alle volwassenen 2000 calorieën per dag kunnen eten, ervan uitgaande dat iedereen hetzelfde metabolisme heeft. Ayurveda herkent echter 3 verschillende lichaamstypen (Vata, Pitta en Kapha), die elk hun voedsel op natuurlijke wijze anders verteren en daarom verschillende voedingsbehoeften hebben.

De filosofie is dat als je weet welke constitutie je hebt, je ook weet welk voedsel gezond voor je is of niet. Dan hoef je geen calorieën te tellen of bepaalde voedingsmiddelen te verbannen. Nee, vanuit je grondwet weet je wat goed voor je is en wat minder goed voor je is, maar je kunt eigenlijk alles eten.

In het algemeen betekent ayurvedisch koken dat je verse maaltijden eet die met zorg en aandacht zijn bereid op reguliere tijdstippen. Het is de bedoeling dat je bewust bezig bent met eten. Volgens Ayurveda zijn onbewuste eetmomenten, bijvoorbeeld eten voor de tv, op zakenlunches of achter de computer niet raadzaam, ze verstoren de Vata. Een andere belangrijke richtlijn is dat de lunch de grootste maaltijd van de dag moet zijn en het ontbijt het kleinst. Het wordt aanbevolen om warme maaltijden te eten en regelmatig een glas water te drinken dat niet kouder is dan de lichaamstemperatuur. Alcohol en koffie worden niet aanbevolen. Ayurvedische gerechten moeten ook alle zes smaken bevatten: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en samentrekkend. Ayurvedische richtlijnen hebben ook veel gemeen met de hedendaagse richtlijnen voor gezond eten: minder suiker, vet en zout eten, aandacht besteden aan het eten van hele voedingsmiddelen enz.

Wat Ayurveda belangrijk vindt in voeding (met betrekking tot maaltijden en de constitutie van een persoon): 

 • De smaak
 • De kwaliteit
 • Warm of koud effect
 • Vette of droge voeding
 • Vast of vloeibaar
 • Het eten van seizoensgebonden producten

In de Ayurvedische keuken worden zoveel mogelijk verse ingrediënten gebruikt, zoals: groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, melk, rijst, honing en verschillende kruiden. Indien mogelijk moeten ingeblikt, bevroren of voorverpakt voedsel met conserveermiddelen worden vermeden. Als je eenmaal op de Ayurvedische manier hebt leren koken, zul je ervaren dat het een gevarieerde, gebalanceerde en gezonde manier van koken en eten is. Naast traditionele oosterse gerechten, kan je ook gemakkelijk de Ayurvedische manier van koken toepassen bij het bereiden van meer op het Westen geïnspireerde gerechten.

Er zijn verschillende gratis ayurvedische kookcursussen online beschikbaar, evenals vele youtube-video’s als je meer wilt weten over ayurvedisch koken.

Sport & Oefening:

Ayurveda beschouwt lichaamsbeweging als belangrijk. Overmatige lichaamsbeweging, zoals topsport, wordt echter als ongezond gezien. Als je van sporten houdt, zul je meer gemotiveerd zijn. Kies daarom een sport die bij jouw, je Dosha-type en je constitutie past.

Slanke mensen, fijn gebouwd en snel in hun bewegingen (Vata-type), kunnen het beste kiezen voor een langzame en lichte sport die het lichaam 15 tot 20 minuten in beweging houdt. Bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, dansen en fietsen. Ze moeten oppassen dat ze niet overdrijven en mogelijk in de winter naar indoorsporten gaan omdat ze de kou niet goed verdragen.

Mensen met een middelhoge tot sterke lichaamsbouw (Pitta-types) met een goede temperatuurbalans kunnen wat meer moeite doen. Geschikte sporten zijn: watersporten zoals zwemmen en surfen, alle soorten sporten die buiten worden beoefend (skiën, klimmen, fietsen, joggen en alle bal- en teamsporten).

Mensen met een van nature iets zwaardere bouw (Kapha-types), profiteren vooral van reguliere sporten. Een Kapha-type kan ook intensiever en langer sporten. We raden aan: joggen, hardlopen op lange afstanden en roeien.

Ayurveda beveelt dagelijkse oefeningen aan als onderdeel van je dagelijkse routine, minstens 30 minuten en bij voorkeur in de Kapha-periode van de dag (06:00 – 10:00). De avond is de beste tijd om te ontspannen, uit te rusten en te regenereren. Het is beter om elke dag 15 – 30 minuten te besteden in plaats van één of twee keer per week het lichaam een paar uur lang uit te putten.

In de zomermaanden is het beter om je dagelijkse oefening niet in de hitte van de dag te doen. Over het algemeen is het beter om meer sporten te doen in de lente, herfst en winter dan in de zomer.

“Gezond sporten” betekent het gebruik van de helft van je fysieke kracht vanuit een Ayurvedisch oogpunt. Dit betekent dat je nog steeds gemakkelijk kunt praten, je zweeft een beetje, de ademhaling wordt dieper maar je kunt nog steeds door je neus in en uit ademen. Als je wilt, kun je kleine intervallen doen met een hogere belasting (ongeveer 80% van de maximale belasting, totdat je echt begint te zweten). Een hartslagmeter is ideaal voor ondersteuning en geeft je ook een richtlijn voor het bepalen van je persoonlijke maximale belasting.

Ayurveda beveelt drie pijlers van fysieke activiteit aan: krachttraining (bijv. “zonnegroet”), flexibiliteit (bijv. yoga, stretching) en uithoudingsvermogen (bijv. joggen, fietsen, zwemmen, nordic walking, snel wandelen).

Yoga & meditatie:

In de Ayurveda zijn yoga en meditatie essentieel voor het balanceren van de individuele Doshas. Volgens Ayurveda moeten yoga- en meditatieoefeningen deel uitmaken van je dagelijkse schema.

Yoga en meditatie verminderen mentale stress en helpen je ontspannen en tot rust komen.

Meditatie:

Meditatie is een techniek die al duizenden jaren bestaat en is gericht op het vergroten van zelfbewustzijn, het vinden van innerlijke rust en het beter omgaan met stress. Door te mediteren zul je merken dat je je beter zult voelen, zowel fysiek als mentaal, en dat je meer begrip zult krijgen voor anderen en de wereld om je heen. Sommige mensen vinden dat meditatie alleen toegankelijk is voor yogi’s, monniken of hoogopgeleide boeddhistische meesters. Maar meditatie hoeft niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Het belangrijkste kenmerk van meditatie is dat het gericht is op het hier en nu.

Meditatie zorgt ervoor dat je meer innerlijke rust hebt. Dit komt omdat je niet langer wordt afgeleid door allerlei drukke gedachten, er ruimte is voor nieuwe mogelijkheden en inzichten in je leven. Je denkprocessen worden rustiger, je bent minder gehaast en je maakt gemakkelijker spanningen los.

Meditatie helpt tegen vermoeidheid – wat vaak wordt veroorzaakt door te veel willen doen en te veel na te denken – en maakt de geest weer helder en uitgerust. Het zal ook helpen tegen slapeloosheid, migraine, angst, hoge bloeddruk en andere stressgerelateerde fysieke condities. Als je regelmatig mediteert, krijg je meer mentale en fysieke energie. Je voelt je beter en daarom worden relaties met anderen harmonieuzer.

Vind je het lastig om met meditatie te beginnen? Klik hier en kom er meer over te weten. 

Yoga:

Yoga zorgt ervoor dat lichaam en geest op de juiste manier met elkaar verbonden zijn. Hiervoor worden verschillende houdingen (Asanas) en ademhalingsoefeningen (Pranayama) gebruikt. Dit zorgt voor een perfecte balans.

Is yoga nieuw voor jou, maar wil je er graag meer over weten? Er zijn verschillende yoga-instructievideo’s op youtube. ‘Yoga with Adriene’ is bijvoorbeeld een hele goede. Ze introduceert je op een rustige en prettige manier bij de basis van yoga. Als je helemaal nieuw bent in yoga, is  onderstaande video erg leuk. Stap voor stap leer je poses die niet te moeilijk zijn. Als je meer gevorderd bent, heeft Adriene ook video’s voor rugpijn, spierpijn, betere slaap, noem maar op. Sterk aanbevolen!

Neem de verantwoordelijkheid voor  je gezondheid in eigen hand!

Als je je vakantie wilt gebruiken om op een volledig natuurlijke manier een gezondere levensstijl te creëren, is een Ayurveda-programma de juiste keuze voor je! We bieden korte Ayurveda-programma’s aan, ontworpen om Ayurveda te leren kennen en begrijpen, maar ook intensieve behandelingen zoals de Panchakarma, een totale detox-therapie van ten minste drie weken. Onze ayurveda-programma’s zijn authentiek en worden begeleid door gekwalificeerde Indiase ayurvedische beoefenaars.

Voor een compleet overzicht van onze Ayurveda-vakanties, klik hier

Posted by

We are Spa In Spain, a booking agency for inspirational Spa & Wellness breaks in Spain. We love Spa, we love Wellness and everything which has to do with the theme and we love to write about it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *