Onafscheidelijke SISters: Yoga en Ayurveda

Yoga en Ayurveda zijn twee ‘zuster’-praktijken die duizenden jaren geleden in India zijn ontstaan. Nu zijn velen van ons bekend met yoga en hebben de diepe voordelen ervan ervaren. Toch zijn velen van ons niet zo bekend met Ayurveda.

Yoga heeft Europa veroverd. Het aantal mensen dat enige vorm van yoga beoefent, is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Hoewel velen yoga zien als een “ontspannen” manier om te sporten, realiseren de meeste oude beoefenaars zich dat yoga niet alleen fysiek is – het creëert ook een evenwicht in gedachten, emoties en bewustzijn. En ze beginnen zich te realiseren dat yoga dezelfde oorsprong en hetzelfde doel heeft als ayurveda, het traditionele Vedische systeem van gezondheidszorg.

Ayurveda is een persoonlijke, intuïtieve gezondheidsfilosofie. Volgens de Ayurvedische principes heeft ieder van ons een unieke constitutie die wordt bepaald door ons fysieke en emotionele “zijn”, evenals onze levensstijl – het voedsel dat we eten en hoe laat we gaan slapen. Deze constituties worden dosha’s genoemd en zijn verbonden met de volgende elementen, de dosha’s zijn vata (lucht en ether), pitta (vuur en water) en kapha (aarde en water).

yoga and ayurveda massage

Yoga en Ayurveda
Yoga en Ayurveda zijn twee met elkaar verbonden takken van dezelfde grote boom van Vedische kennis (het traditionele gezondheidszorgsysteem is ontstaan ​​in India) dat het hele menselijke leven en het hele universum omvat. In dit opzicht is het belangrijk om de respectieve rollen van Ayurveda en Yoga in het Vedisch systeem te begrijpen. Yoga en Ayurveda zijn niet slechts twee afzonderlijke maar verwante genezingsdisciplines uit India. Elk heeft zijn unieke plaats en functie, maar overlapt elkaar op verschillende niveaus.

Zowel Yoga als Ayurveda zijn gericht op gezondheids- en gezondheidspraktijken en hebben gemeenschappelijke onderliggende principes: het welzijn van een individu op het niveau van lichaam en geest en het doel om een ​​individu te helpen opnieuw verbinding te maken met hun ware aard door middel van directe en persoonlijke ervaring. Beiden erkennen dat het gezond houden van het lichaam van vitaal belang is voor het vervullen van de vier doelen van het leven: dharma (plicht), artha (rijkdom), kama (verlangen), en moksha (bevrijding).

Terwijl yoga lichaam en geest voorbereidt op uiteindelijke bevrijding en verlichting, beschrijft Ayurveda de verschillende manieren om lichaam en geest gezond te houden.

Yoga is niet oorspronkelijk of inherent een medisch systeem. Het behandelt niet een fysieke of psychologische ziekte of hun behandeling op een primaire manier. Yoga is gericht op het verlichten van spiritueel lijden, dat het definieert volgens de klesha’s of spirituele kwellingen beginnend met onwetendheid (avidyà) van onze ware aard als puur bewustzijn, wat ons leidt tot een valse identificatie van onszelf met onze voorbijgaande lichamen en geesten.

Yoga is een innerlijke spirituele oefening, wat Sadhana in het Sanskriet wordt genoemd. Dit betekent niet dat we aspecten van yoga niet medisch kunnen gebruiken, maar dat dit niet de primaire bedoeling of oriëntatie is. Om dit te doen, zou Yoga op een andere manier moeten worden toegepast dan waarvoor het oorspronkelijk was bedoeld.

Ayurveda behandelt alle aspecten van de geneeskunde, waaronder dieet, kruiden, medicijnen, operaties, lichaamswerk en zijn eigen speciale klinische procedures zoals pancha karma. Het levert rituelen, mantra’s en meditaties op voor genezing van de geest. Daarnaast biedt het levensechte aanbevelingen voor gezondheid, levensduur en ziektepreventie, evenals speciale methoden voor verjonging van lichaam en geest. Het omvat de oefeningen van yoga van asana en pranayama tot mantra en meditatie als onderdeel van zijn helende hulpmiddelen.

Yoga en Ayurveda benadrukken samen een complete benadering van het welzijn van het lichaam en de geest. Beide wetenschappen benadrukken onze nauwe relatie met de omgeving en hoe we onze omgeving kunnen veranderen op een manier die harmonieus is met onze diepste natuur.

yoga & ayurveda_break_spain_mallorca

Yoga maakt deel uit van Ayurveda … en Ayurveda maakt deel uit van Yoga
Yoga wordt genoemd in ayurvedische teksten zoals de Charaka Samhita. En is belangrijk voor het oplossen van fysieke stress en het kalmeren van de geest vóór meditatie. Het is de ideale ayurvedische oefening, omdat het het lichaam verjongt, de spijsvertering verbetert en stress vermindert.

Yoga balanceert alle drie de dosha’s en verschillende poses hebben verschillende effecten. Voorwaartse buighoudingen “koelen” Pitta dosha. Twists zijn goed voor Kapha omdat ze de spijsvertering stimuleren. Achterwaartse buigingen werken “verwarmend”, en dus balancerend naar Vata-typen, zolang de persoon de kracht heeft om ze te doen. Yoga houdingen “bereiken” elk gebied van het lichaam, en reinigen de interne organen van toxines, wat een van de doelen van ayurveda is.

… En Ayurveda maakt deel uit van Yoga
Tegelijkertijd kunnen yogabeoefenaars profiteren van de ayurvedische dagelijkse routine als onderdeel van hun yogabeoefening. Ayurvedische massages helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en ontspannen de spieren voor yogabeoefening.

De kennis van Ayurveda biedt een geweldige ondersteuning voor yogabeoefening. Zonder een basis in de ayurvedische kennis loopt hatha yoga het risico om alleen maar als pure lichaamsbeweging gezien te worden. Yoga is erop gericht om de nadi’s, of kanalen, met verschillende houdingen te reinigen. Maar proberen om dat te doen zonder de ayurvedische principes te gebruiken voor het verwijderen van ama (onzuiverheden in je spijsvertering) is als springen op 1 been.

Als iemand regelmatig een yogales volgt, begint hij of zij ama in het lichaam los te maken. Maar als deze persoon nog steeds een levensstijl en een dieet volgt dat ama creëert, dan is het racen tegen de klok…

De yogabeoefenaar moet weten hoe hij kan ontgiften door de dieet-, levensstijl- en zuiveringsmethoden van Ayurveda.

Het integreren van Ayurvedische principes in je yogapraktijk kan een diepere, rijkere ervaring op de mat creëren die je ook mee naar huis kan nemen.

Conclusie
Voor een echt holistische en spirituele benadering van geneeskunde en genezing hebben we zowel yoga als ayurveda nodig, met ayurveda die de medische basis biedt en yoga die het spirituele doel en de spirituele praktijken bieden.

Dit is het oorspronkelijke Vedische schema. De sleutel tot een uitgebreid yogatherapie en yogasysteem van geneeskunde ligt in het herstellen van Yoga’s connectie met Ayurveda.

Deze herverbinding van Yoga en Ayurveda zal ook de basis vormen voor een echte dialoog met de moderne geneeskunde, waarbij niet alleen specifieke therapieën worden aangepakt, maar ook de echte oorzaken van ziekte en hoe je een goede gezondheid en welzijn in de “huidige sociale samenleving” weet te behouden.

Kijk voor onze yogavakanties op: http://www.spa-in-spain.com/what-suits-me/theme/yoga-holidays/

Kijk voor onze Ayurveda-retraite op: http://www.spa-in-spain.com/what-suits-me/theme/ayurveda-retreats/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *