Het mediterrane dieet en levensstijl

The Mediterranean Diet and LifestyleIn ’s werelds gezondste dieet, het mediterrane dieet, zijn  fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en olijfolie in overvloed aanwezig. Het bevat vis- en kippenarme eiwitbronnen boven rood vlees, dat meer verzadigd vet bevat. Rode wijn wordt regelmatig geconsumeerd, maar in gematigde hoeveelheden.

Om een ​​beter begrip van het concept van het mediterrane dieet te krijgen, gaan we terug naar de jaren 60 van de 20e eeuw, toen Ancel Keys, hoogleraar voeding aan de Universiteit van Minnesota, een uitgebreide epidemiologische studie uitvoerde met de naam “Studie van de 7 landen”. Op dat moment werd aangetoond dat er een duidelijke correlatie was tussen voeding en de gezondheid van de bevolking.

Er werd waargenomen dat van de zeven geanalyseerde landen (Griekenland, Italië, ex Joegoslavië, Nederland, Finland, Verenigde Staten en Japan) de mediterrane landen, vooral in Griekenland en Zuid-Italië, een dieet hadden met gemeenschappelijke voedingskenmerken, de trilogie van hun traditionele gewassen: tarwe, olijf en wijnstok. Het toonde aan dat deze landen een ondergemiddelde frequentie van coronaire ziekten en degeneratieve ziekten hadden, en dus een langere levensverwachting.

Bovendien suggereerde later onderzoek dat de voordelen van het volgen van een mediterraan eetpatroon hetzelfde kunnen zijn, gewichtsverlies, betere controle van de bloedsuikerspiegel en een verminderd risico op depressie, om er een paar te noemen. Eten volgens het Meditteraanse dieet, is ook in verband gebracht met verminderde niveaus van ontsteking, een risicofactor voor een hartaanval, beroerte en de ziekte van Alzheimer.

Na deze ontdekking verdiepte het onderzoek zich in de eetgewoonten van de mediterrane landen, om ze te kunnen toedienen als een gezond voedingspatroon. Hier enkele tips die worden aanbevolen:

The Mediterranean Diet & Lifestyle1. Eet seizoensgericht – en de hele dag door. Eet dagelijks 5 tot 10 porties groenten en fruit (een halfcup gekookt of 1 kop rauw is gelijk aan een portie). Kies groenten in verschillende kleuren om een ​​scala aan antioxidanten en vitamines binnen te krijgen.

2. Granen – Geraffineerde koolhydraten hebben geen voedingsstoffen en kunnen je bloedsuiker beschadigen. Hele granen zijn het beste; eet vier kleine dagelijkse porties volkoren brood, of probeer een pasta gemaakt van quinoa.

3. Proteïnen – verkrijg je bron van proteïnen door het grootste deel van rood vlees te ruilen voor proteïnen van (boonloze) kip en kalkoen, vissen, bonen en noten. Door rood vlees te vermijden, verlaag je je inname van verzadigd vet. Streef ernaar om ongeveer twee keer per week vis te eten. Vette vis, zoals zalm of tonijn, zijn vooral goede keuzes: ze zijn rijk aan omega-3 vetzuren, een soort meervoudig onverzadigd vet, die direct zorgen voor een verbeterde gezondheid van het hart.

4. Kies gezonde vetten – Vervang boter en margarine door olijfolie als de belangrijkste bron van vet. Olijfolie bezit gezonde onverzadigde vetten en plantaardige stoffen die polyfenolen worden genoemd.

5. Matig je wijnconsumptie bij de hoofdmaaltijden van de dag – Onderzoek wijst uit dat mensen die matig drinken minder snel een hartziekte hebben dan mensen die meer alcohol nuttigen. Alcohol verhoogt ‘goed’ HDL-cholesterol. Wijn, in het bijzonder, “verdunt” het bloed (waardoor het minder vatbaar is voor stolling) en bevat ook antioxidanten die voorkomen dat je slagaders LDL-cholesterol opnemen.

Daarnaast is eten als “een mediterraan” net zo goed een levensstijl als een dieet. Dus, in plaats van een snelle maaltijd voor de tv, ga is rustig aan tafel zitten en geniet van wat je eet. Door daarnaast langzaam te eten, zal je merken dat je lichaam zich beter “afstemt” op de “honger- en vol” zijn signalen.

Dus, de kwaliteit van het ingenomen vet, de hoeveelheid natuurlijke antioxidanten in vers fruit en groenten en vezels, gekoppeld aan gewoonten zoals een siësta of een middagpauze om een ​​wandeling te maken, maken het mediterrane dieet tot een levensstijl die niet alleen zal zorgen voor een langer leven, maar ook een betere kwaliteit van leven op latere leeftijd.

De meeste Wellness-hotels in Spanje waar wij mee werken, volgen het mediterrane dieet en de daarbijhorende levensstijl. Onder hen ook het Thalasso Hotel El Palasiet in Benicassim, Castellon. Hier heeft het voedingsteam zelfs een heel kookboek geschreven over het mediterrane dieet en hun meest favoriete recepten.

Mediterranean diet cook book El PalasietWil je een week van het mediterrane dieet en levensstijl genieten in Thalasso Hotel El Palasiet? Klik dan op deze link en neem een kijkje voor meer informatie over het hotel en de programma’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *