SPANJE: Het land van Balnearios ….

Balneario in SpainKuuroordvakanties zijn tegenwoordig erg populair, maar de Spaanse ¨Spas¨ dateren al meer dan 2000 jaar terug. De helende eigenschappen van thermaal water zijn al eeuwen bekend en zijn sindsdien gebruikt om medische problemen te behandelen. In ons deel van de wereld is er een hernieuwde belangstelling voor deze vorm van wellness en het wordt zeker niet langer gezien als iets wat alleen geschikt is voor senioren. Spanje heeft een schat aan thermale bronnen en de bijbehorende authentieke prachtige spa’s die ¨Balnearios¨ heten.

De geschiedenis van water, dat werd gebruikt voor therapeutische doeleinden, dateert uit de tijd van de holbewoners. Gewonde of zieke dieren die uit bronnen met warm water dronken, genazen en werden sterker. Dit was het begin van de ontwikkeling van een therapeutische techniek die tegenwoordig nog steeds wordt toegepast.

De eerste medicinale toepassingen van water werden gemaakt in de Griekse periode. In dit tijdperk openden de eerste ¨gezondheidscentra¨ hun deuren. Ze werden vervolgens gebruikt als bedevaart voor patiënten die werden behandeld door priesters die verschillende soorten hydrotherapietechnieken toepasten. Geloof was de bron van genezing!

Hippocrates was de eerste die genezing niet met geloof in verband bracht. Hij beschouwde ziekte als een onbalans in het lichaam. Deze balans kan worden hersteld met behulp van water, gezond leven, licht, eten, massage en mentale rust. Hippocrates beschouwde hydrotherapie als een therapeutische methode, waarbij thermaal water en zeewater worden gebruikt voor het genezen van huidziekten, musculoskeletale aandoeningen, ademhalingsproblemen, pijn, enz.
De eerste ¨Balnearios¨ (van de Latijnse balnearĭus) is ontstaan ​​in de Romeinse tijd in Spanje. Deze periode werd gekenmerkt door de ontwikkeling van openbare baden, met buitengewone architecturale structuren, in de meeste grote steden ,. Net als het Romeinse Rijk heeft de spa-cultuur zich verspreid over Europa en bereikte het Galicië, waar de Romeinen een paradijs van thermale bronnen ontdekten.

Ook uit het zuiden van Spanje ontstonden openbare baden. Hydrotherapie was een prestigieuze zaak voor de islam. Mohammed hechtte veel waarde aan hygiëne en lichaamsverzorging door het gebruik van water. Met de opkomst van de Arabische cultuur in het zuiden van Spanje ontstonden in deze periode vele Arabische baden.
In de loop van de eeuwen die daarop volgden nam de hydrotherapie toe en in heel Spanje ontstonden veel Balnearios. Spanje is een land dat extreem rijk is aan thermale bronnen.

Het land heeft ongeveer 2.000 geregistreerde thermale bronnen, allemaal in een prachtige natuurlijke omgeving. Minerale bronnen bevinden zich op plaatsen waar er een overvloed aan natuurlijke minerale bronnen is uit diepe ondergrondse bronnen. Minerale bronnen waar het water met een temperatuur van ten minste 5 ° C hoger dan de grond, opstijgt, worden thermische bronnen genoemd. Dit thermale water staat bekend om zijn helende krachten. Vooral in de provincies Galicië en Catalonië zijn veel thermale bronnen en de bijbehorende Balnearios te vinden.

De periode van grote pracht van de Balnearios begon aan het einde van de 19e eeuw. Hydrotherapie en Balnearios kregen een prestigieuze status. Aan het begin van de 20e eeuw kozen de Europese koningen en de heersende elite vaak voor de “Spaanse wateren” met een resort in Mondariz (Galicië), een van de legendarische spaanse kuuroorden met dezelfde status als Evian en Baden Baden. De architectuur van veel Balnearios uit deze periode wordt gekenmerkt door elegantie en glamour en zijn meestal gebouwd in de toen populaire Art Nouveau-stijl.

In de jaren na 1990 zijn veel van de Balnearios gerenoveerd. De installaties zijn gemoderniseerd en veel van de elegante fin-de-sècle-edelstenen zijn nu uitgerust met de modernste technologie en bieden de nieuwste spa-behandelingen en wellness-programma’s naast hun genezende mineraalrijke baden.

Hydrotherapie en thermische baden zijn weer in de mode! De levensstijl van mensen in de 21e eeuw is stressvol, ze hebben een enorme werklast en het tempo van het moderne leven zorgt ervoor dat meer en meer mensen naar rust zoeken en terugkeren naar de natuur. Natuurlijke geneeswijzen winnen van de farmaceutische industrie en daarom keren we terug naar de oude waarden van Hippocrates. Deze ontwikkeling draagt ​​aanzienlijk bij aan de toename van het zogenaamde medische toerisme.

In bijna elke hoek van Spanje kregen ongeveer 120 Balnearios opnieuw de titel “heiligdom van het genezende water”! In één oogopslag:

Balneario Blancafort in SpainCatalonië · Gran Hotel Balneario Blancafort – 19e-eeuws modernistisch juweeltje omringd door de prachtige villa’s van La Garriga. Dit is een van de grootste Balneario Spa & Wellness-centra van Spanje.

 

Balneario Burgo de Osma in SpainSoria – El Burgo de Osma Thermal Hotel – gelegen aan de universiteit van Santa Catalina, die dateert uit de Renaissance, die is omgetoverd tot een magische plek met faciliteiten van de hoogste kwaliteit.

 

Balneario Termas Pallarés in SpainZaragoza · Termas Pallarés – legendarisch resort uit 1863 waar royalty’s, politici, kunstenaars en schrijvers naar toe kwamen en waar je de fantastische herinneringen aan een levendig verleden kunt zien, voelen en ruiken.

 

Balneario de Mondariz in SpainGalicië – Balneario de Mondariz – Sinds 1873 de meest prestigieuze Balneario van Spanje, die nog steeds de rijke geschiedenis van een heel bijzondere plaats ademt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *